SVT ger sig in i debatten: "Rent nonsens"

2017-01-05 16:10  
Kattis Ahlström programleder "Kvinnorna på fröken Frimans tid". Foto: skärmdump från programmet.

SVT om kritiken mot programmet "Kvinnorna på fröken Frimans tid".

SVT:s serie "Kvinnorna på fröken Frimans tid" vilar på mängder av forskning om rösträttsrörelsen. För några dagar sedan beskylldes programmet och programledaren Kattis Ahlström för att ta åt sig äran för forskarnas arbete.

I tisdags replikerade produktionsbolaget bakom serien efter den massiva kritiken. Där Mediabrukets projektledare Lisa Wahlbom tydligt poängterade att man inför programmet "suttit i månader och gjort ett gediget arbete" och att SVT dessutom har väldigt strikta regler för hur man hanterar kreditering och eftertexter – och att man av den anledning inte kunnat redovisa allas namn.

När nu också SVT, i en debattartikel i Expressen Kultur, ger sig in i debatten menar man att "det är rent nonsens". Programchefen på SVT Dokumentär, Ingemar Persson, och Projektledare på SVT Dokumentär, Patrick Bratt, skriver:

"[...] När man skapar populärvetenskapliga tv-program har man publiken i fokus. Självklart går berättande och begriplighet före fotnoter och källhänvisningar", skriver Ingemar Persson och Patrick Bratt och fortsätter:

"Visst är forskningen en avgörande faktor för bedömningen av vilka källor som kan vara relevanta. Christina Florins och Josefin Rönnbäcks böcker är viktiga verk bland många andra men ingalunda helt avgörande för produktionen".

Simon Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt