Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag27.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medier

”SVT Debatt” läggs ner

Publicerad: 16 December 2015, 08:01
Uppdaterad: 16 December 2015, 08:05

I morgon sänds det allra sista avsnittet av långköraren ” SVT Debatt”.


Efter 27 säsonger och över 500 program läggs ”SVT Debatt” ner, rapporterar GT. Under hösten har tidigare programledare turats om att sända debattprogrammet, däribland Lennart Persson.

Han säger till Aftonbladet att SVT nu ska göra ett nytt debattprogram. Martin Jönsson, som är projektledare för SVT Debatt vill dock inte bekräfta det.

– Det ligger ingen dramatik bakom. Debatt har varit med en lång tid och vi kände att det var dags att förnya sig. Olika program kommer och går. Vi har ändå gjort drygt 500 program, säger han till Aftonbladet.

Det senaste programmet av ”SVT Debatt” sändes den 3 december under ledning av Belinda Olsson och hade 372 000 tittare, enligt siffror från MMS. I morgon sänds det sista avsnittet som blir ett specialavsnitt i form av en samsändning med danska DR. Tema för debatten är jämställdhet och feminism.

"SVT Debatt" har under åren rört upp mycket känslor och tidvis mötts av hård kritik.

Expressens ledarskribent Erik Erfors har kallat programmet ”mental tortyr” och i höstas rök Gina Dirawi ihop med Janne Josefson efter att Dirawi kritiserat debatten om H&M:s reklamfilm med kvinnor i slöja.

Hon tyckte att frågan var ”ignorant och diskriminerande” och tyckte att det var ”extremt underligt” att SVT ställer den typen av frågor. Janne Josefsson, som ledde programmet, kontrade med att säga att ” tycker man inte att man får debattera saker och ting då får man emigrera till Nordkorea eller Saudiarabien.”

Också Eric Rosén, chefredaktör på Politism, har riktat kritik mot ”SVT Debatt”.

–Jag är på riktigt förundrad över att det där, som ska vara licensfinansierad public service utan styrande krav på klick eller tittarsiffror, blivit som en långdragen parodi på de värsta Newsmillspyorna. Okej att det ger upphov till en del hånskratt men nånstans måste väl nån liten chef ställa sig själv frågan om det här är vad Sveriges Television ska syssla med, har han tidigare sagt till Dagens Media.

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.