Medier
Svenskt mediecenter ska stötta utsatta journalister
Publicerad: 18 september 2017, 08:18
Uppdaterad: 18 september 2017, 08:28
I uppdraget ingår bland annat att bygga upp en digital kunskapsbank, genomföra seminarier, samt ta fram råd och stöd för den aktuella yrkesgruppen. Bild: Wikimedia commons
Regeringen ger medieinstitutet Fojo och Utrikespolitiska institutet i uppdrag att starta ett svenskt mediecenter för att motverka hot mot journalister.
I juni berättade Dagens Media att Kulturdepartementet gett medieinstitutet Fojo i uppdrag att ta fram råd och stöd till journalister som riskerar att utsättas för hot och hat i sitt yrke.
I uppdraget ingår bland annat att bygga upp en digital kunskapsbank och genomföra seminarier för yrkesgruppen.
Nu skriver Dagens Nyheter att regeringen även ger Fojo i uppdrag att tillsammans med Utrikespolitiska institutet starta ett internationellt center som ska verka för ett fritt och öppet medieklimat. I oktober inleds en förstudie, som ska vara färdig nästa år.
"På sikt förväntas satsningen leda till en ökad förståelse för vikten av ett fritt och öppet medieklimat med positiva effekter för demokratiutvecklingen i länderna", skriver Margot Wallström via sin pressekreterare till DN.
Det var i juli som regeringen presenterade den handlingsplan man tagit fram för att skydda journalister mot hat och trakasserier – men även politiskt förtroendevalda och konstnärer som man menar är särskilt utsatta i det demokratiska samtalet.
– Handlingsplanen kommer inte att lösa alla de problem som finns, men det är ett viktigt steg som tas. Nu har vi för första gången ett systematiskt arbete på plats, som specifikt riktar sig till grupper som är avgörande för att öka syremängden i debatten, sade kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke vid tillfället.
Handlingplanen kom i kölvattnet av ett flertal rapporter som visat på hotbilden mot Sveriges mediehus och dess medarbetare.
Bland annat branschorganisationen Tidningsutgivarna (TU) och nätverket Klara K:s Sifo-undersökning, vars resultat avslöjade att så många som var tredje kvinnlig skribent på landets dagstidningar funderar på att sluta med journalistiken helt till följd av alla de trakasserier de utsätts för i jobbet.