Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Svenska poliserna rasar mot Fox News-inslaget: "Vi står inte bakom det här"

Publicerad: 20 februari 2017, 13:58
Uppdaterad: 20 februari 2017, 14:24

Bild 1/2  Skärmdump från Fox News.

De svenska poliser som intervjuades i tv-inslaget Donald Trump refererande till i helgen när han lyfte fram Sverige som ett varnande exempel, menar att deras svar blivit felaktigt vinklade. "Intervjun handlade om helt andra saker", säger polisen Anders Göranzon till DN.


Ämnen i artikeln:

Fox NewsDNDonald Trump

Att USA:s president Donald Trump använde Sverige som ett varnande exempel när han talade om invandringspolitiken i Europa under ett massmöte i Florida i helgen, har väckt stor uppmärksamhet världen över.

"Se vad som hände igår kväll i Sverige. Sverige, vem hade kunnat tro det?", sade presidenten, utan att närmre precisera vad han syftade på.

I efterhand tog Trump till Twitter för att förklara att han baserade sina kommenterar på ett tv-inslag i den amerikanska tv-kanalen Fox News, som sändes i programmet "Tucker Carlson Tonight".

Nu går de svenska poliserna som intervjuades i inslaget ut i en intervju med DN och menar att de blivit felaktigt porträtterade och att saker de sagt tagits ur sitt sammanhang. De menar även att filmmarkaren Ami Horowitz är "en galning".

Filmen, som kallas "Stockholm Syndrome", hävdar att invandring är en direkt anledning till våld och upplopp.

De svenska poliserna Anders Göranzon och Jacob Ekström svarade i inslaget på frågor om hur vapen blir allt mer tillgänliga i Sverige, och även om hur brottslighet har fått allt större spridning i de svenska städerna.

– Jag förstår inte varför vi är en del av inslaget. Intervjun handlade om helt andra saker än vad Fox News och Horowitz talar om, säger Anders Göranzon till DN, och menar att det under intervjun inte fanns något fokus på migration eller invandring.

– Vi står inte bakom det här alls. Det var en chock för oss när vi såg det. Han har klippt ihop de här svaren. Vi svarar på helt andra frågor i den riktiga intervjun. Det här är inte schysst journalistik, fortsätter han.

När DN frågar om de gjort någonting för att stoppa nyhetsinslaget, säger Anders Göranzon att det inte finns någonting de kan göra, annat än att berätta sin version av det hela.

Ami Horowitz försvarar själv sin vinkel i ett Facebookinlägg, där han skriver att Sverige är hårt ansatt på grund av att man håller dörren öppen för muslimska immigranter.

 

Under måndagseftermiddagen twittrar Donald Trump återigen i saken, och hänvisar ännu en gång till "fejkmedia":

 

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Fox NewsDNDonald Trump

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev