Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medier

"Svenska mediebranschen står helt enad"

Publicerad: 26 Mars 2018, 10:04
Uppdaterad: 26 Mars 2018, 12:08

Bild 1/2  Expressens chefredaktör Thomas Mattsson. Foto: Janne Naess.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson om kritiken mot Facebook och Google: "Vi måste alla bidra till en saklig samtalston på nätet, och här handlar det inte bara om ministrars kravställande", säger han till Dagens Media.


Ämnen i artikeln:

GoogleFacebook

Det har stormat rejält runt Google och Facebook den senaste tiden. Anledningen är den senaste tidens avslöjanden om hur hot och trakasserier tillåtitis ligga kvar på företagens plattformar.

I efterspelet har Facebook bett om ursäkt och Google förklarat att man tar "seriöst på det som händer". Dessutom har de båda förkunnat att man arbetar för att försöka motverka att det inträffade ska få fortskrida i form av förbättrade sökalgoritmer och granskning av appar med tillgång till stora mängder användarinformation.

Under helgen, efter ett möte på regeringskansliet mellan TU och justitieminister Morgan Johansson, stod det klart att regeringen kallar Google, Facebook och andra nätjättar till ett möte den 13 april. 

För Dagens Media ger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson sin syn på saken kring regeringens beslut att kalla till möte och de svenska mediernas ståndpunkt. 

– Det är väldigt positivt att justitieminister Morgan Johansson och IT-minister Peter Eriksson ska hålla samtal med Google och Facebook om den problematik som aktualiserats allt mer de senaste veckorna. Men jag vill framhålla att det här är en utveckling som många mediehus och organisationer, inte bara TU, varnat för länge.

"Det är oacceptabelt"

Thomas Mattsson säger att flera medier har träffats vid upprepade tillfällen för att diskutera frågan, och att man är av en och samma åsikt.

– Det har hållits en rad möten där också representanter från exempelvis SVT, Sveriges Radio och TV4 också deltagit och vi är alla helt överens: det är oacceptabelt att våra medarbetare hotas i sociala medier, att där sprids upphovsrättsskyddat material och att olagligt material inte tas bort i enlighet med användarvillkoren, säger han, och fortsätter:

– Den svenska mediebranschen står helt enad i ambitionen om att yrka på ökat ansvarstagande. Ytterst från plattformsägare som Google och Facebook, men också från de användare som skapar innehållet. Vi måste alla bidra till en saklig samtalston på nätet, och här handlar det inte bara om ministrars kravställande utan också om vad föräldrar och lärare signalerar.

LÄS MER: Lydecker: "Mediestormen påverkar inte vår relation med Google"

Att hat och hot tillåts ligga kvar på Googles och Facebooks plattformar kan vara något som inte bara strider mot företagens egna användarvillkor utan också ibland svensk lag.

– Jag kan tyvärr bli lite provocerad av okunskapen i dessa frågor från en del debattörer, som på allvar verkar tro att globala bolag som verkar i flera territorier inte omfattas av nationella lagstiftningar. Så är det förstås inte. Det är heller inte en hållning som nätjättarna själva har. Att yrka på efterlevande av lagar har heller inget med "censur" att göra, säger Thomas Mattsson.

Simon Nilsson

simon.nilsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

GoogleFacebook

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.