Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag10.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medier

Stockholmstidningarna stöttar Metros redaktion

Publicerad: 16 Maj 2017, 09:44
Uppdaterad: 16 Maj 2017, 10:59

Metros redaktion på Regeringsgatan. Foto: Janne Naess

En ägare vill sparka förändringsobenägna "stalinister". Flera journalister har sagt upp sig i protest. Men idag stöttas Metros redaktion. "Garantera Metros oberoende nu – eller sälj tidningen", skriver Stockholms dagpressdistrikt.


Ämnen i artikeln:

MetroMats Qviberg

Aftonbladet DI, DN, Expressen, Metro, Mitti, Norrtelje Tidning, Svenska Dagbladet, TT och UNT, gör i dag ett gemensamt uttalande där de uttrycker sitt "starka stöd" till kollegerna på Metro.

"Tidningen befinner sig i en besvärlig situation efter ägaren Mats Qvibergs uttalanden i en intervju som publicerades av Nyheter Idag, en nättidning med högerextrem profil", skriver Stockholms dagpressdistrikt.

Efter ägarna Mats Qviberg och Christen Ager-Hanssens uppmärksammade uttalanden har skribenter hoppat av och TV4 avslutat sambarbetet med Viralgranskaren. MP-politiker i både Stockholm och Göteborg vill också lyfta frågan om att stoppa Metros distribution i kollektivtrafiken.

"Finansmannen Mats Qviberg, som för något år sedan stod inför rätta i ett stort ekobrottsmål för att ha sänkt HQ-banks trovärdighet, har nu som ägare gett sig på en tidnings grundläggande oberoende ställning. Hans attacker mot våra fantastiska kollegor på Metro riskerar tidningens existens."

Stockholms dagpressdistrikt kräver nu att Metros nya ägare garanterar tidningens oberoende – eller säljer tidningen.

"Metros redaktion har under lång tid uträttat ett storartat, oberoende och självständigt, arbete med att lyfta innehållet i Sveriges största gratistidning. Detta arbete och hela tidningens anseende hotas av ägarens fullständigt huvudlösa utspel. Dagspressdistriktets uppmaning till Mats Qviberg som medieägare är: Garantera Metros oberoende nu – eller sälj tidningen genast."

Metro är också del av Stockholms dagpressdistrikt, men deras representant har inte varit med och utformat uttalandet.

Metros chefredaktör Staffan Erfors sa under gårdagen till Dagens Media att det finns en beslutsamhet på redaktionen om att göra en fri och oberoende journalistik.

– Och Qvibergs uttalanden är olyckiga, sa Staffan Erfors.

Staffan Erfors tar styrelseordföranden Christen Ager-Hanssen i försvar, trots att denne i intervjun med Nyheter Idags Chang Frick öppnat upp för att samarbeta med den högerpopulistiska sajten.

– För oss råder det ingen tvekan om att vi ska fortsätta göra en fri och oberoende journalistik och det vet jag att Christen Ager-Hanssen också vill göra, sa Staffan Erfors.

I en intervju i Dagens Medias senaste nummer sa Staffan Erfors att han inte låter sig påverkas av tidningens ägare.

– Varken Christen eller Mats Qviberg, som inte är en aktiv ägare, har någonsin sagt åt mig vad jag ska skriva om.

Mathias Asplund

Ämnen i artikeln:

MetroMats Qviberg

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.