Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medier

Stefan Löfven kallade SD för nazister – anmäls till KU

Publicerad: 10 Oktober 2016, 06:38
Uppdaterad: 10 Oktober 2016, 06:51

Under söndagskvällens partiledardebatt beskrev Stefan Löfven Sverigedemokraterna som ”ett nazistiskt parti”. Nu svarar SD med att KU-anmäla statsministern.


Ämnen i artikeln:

SVTSverigedemokraternaStefan LöfvenAgenda

I partiledardebatten i SVT:s Agenda igår, stod Regeringsfrågan och beroendet av SD i centrum, två frågor som fick stämningen mellan partiledarna att hetsas upp.

Vid ett tillfälle kallade statsminister Stefan Löfven Sverigedemokraterna för ett ”nazistiskt och rasistiskt parti”, vilket fick SD:s partiledare Jimmie Åkesson att tända till.

– Det är en massa fula ord, påståenden och en massa trams, sade han och anklagade Löfven för att inte kunna föra diskussion i sak, skriver SVT.

Samtidigt rullade Åkesson ut en hel rulle med vad han påstod vara rasistiska och antisemitiska uttalanden av socialdemokrater, miljöpartister och vänsterpartister.

Efter debatten backade Stefan Löfven dock från uttalandet.

– Ett rasistiskt parti med nazistiska rötter, det står jag för. Jag vet inte om det blev fel i hastigheten här, sade han till SVT.

Nu har dock SD valt att KU-anmäla Stefan Lövén för anklagandet.

– När Sveriges statsminister påstår att Sverigedemokraterna är ett nazistiskt parti är det inte bara en lögn, det är också totalt historielöst och fullständigt respektlöst mot alla de miljontals människor som blivit utsatt för verklig nazism. Enligt regeringsformen är man som statsminister skyldig att uttala sig sakligt och korrekt vilket uttrycks i kraven på saklighet och opartiskhet. Med anledning av detta kommer Sverigedemokraterna senast under tisdag lämna in en anmälan mot Sveriges statsminister till Konstitutionsutskottet, säger Jonas Millard, ledamot av konstitutionsutskottet, i ett pressmeddelande.

Flera av partiledarna tog upp den senaste tidens skandaler i SD, bland annat filmen med judeskämt och Anna Hagwalls motion i riksdagen med antisemitiska undertoner.

– Det är skamligt, och det är skamligt att Jimmie Åkesson inte tar ansvar för sitt parti, sade Centerledaren Annie Lööf.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.