söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Stampen Medias vd Johanna Öberg lämnar

Publicerad: 15 februari 2017, 13:29
Uppdaterad: 15 februari 2017, 14:24

Johanna Öberg, vd på Stampen Media, lämnar sin tjänst.

UPPDATERAD. Johanna Öberg, vd för Stampen Media, lämnar sitt uppdrag. "Det var ett svårt beslut att fatta", säger hon till Dagens Media. En ny vd väntas presenteras inom kort.


HF


Johanna Öberg som är vd på Stampen Media har idag onsdag informerat sina medarbetare om att hon väljer att lämna sitt uppdrag som vd under våren. Anledningen är att hon är bosatt i Stockholm och kommer att ha svårt att sköta sitt uppdrag fullt ut när ännu mer ledarskap krävs i Västsverige.

Hon fattade beslutet vid årsskiftet och sedan dess har rekryteringen av en ersättare pågått. 

– Nu är Stampen på lugnare vatten. Vi har skapat förutsättningar för långsiktig överlevnad och då är det mitt ansvar som vd för medieverksamheten att titta på hur verksamheten ser ut och vad den behöver, säger Johanna Öberg till Dagens Media och fortsätter:

– När jag började för två år sedan såg verksamheten helt annorlunda ut, med lika mycket verksamhet i Stockholm som i Västsverige. Då gick det ganska bra att pendla. Efter att ha avyttrat bolag på löpnande band, med de flesta verksamheter nu Västkustbaserade, konstaterade jag ganska snabbt att den här verksamheten behöver en ledare på plats i Göteborg. Då har jag ställt mig frågan om det är jag som ska vara den personen, och kommit fram till att det av familjeskäl inte är möjligt för mig att flytta. Då tycker jag det mest ansvarsfulla är att flagga för det och det har jag också gjort för ganska länge sedan.

En ny vd för Stampen Media förväntas presenteras inom kort. Enligt Öberg har arbetet med att rekrytera hennes ersättare kommit ganska långt.

Vad söker ni efter hos din efterträdare?– Just nu behöver Stampen en person som bor i Göteborg, kanske till och med en person med rötter där. Sedan förstås en person med ett gediget mediekunnande ett intresse för kvalitativ lokal journalistik.

Hur känns det att lämna?– Det var ett svårt beslut att fatta, men när det väl är fattat så känns det helt rätt. Jag har verkligen med omsorg valt tajmingen. För organisationens skull tror jag det är bra att det sker ganska raskt efter avslutad rekonstruktion.

Hur ser du på framtiden för Stampen Media?– Det är inte så att man bara genom nya ägare och en bättre balansräkning har en ljusare framtid än övrig media. Det är klart att det är utmanande, men jag tror att det är svårt för den som inte varit i en av Sveriges största rekonstruktioner att förstå hur ofantligt mycket kraft som går åt. Går det att kanalisera den energin till verksamheten så känner jag att verksamheten har goda, eller till och med mycket goda, möjligheter att lyckas framåt.

Vad är dina planer nu?– Jag har inga direkta planer nu. Jag har varit så otroligt fokuserad på att kommunicera det här till medarbetarna på rätt sätt. Nu kommer jag framåt att vara fokuserad på att göra överlämningen så bra som möjligt och sedan fokusera på vad jag ska göra härnäst. Jag har tankar på vad jag vill göra men jag ska ta mig lyxen att verkligen fundera kring nästa steg.

Stampens koncernchef Martin Alsander kommenterar Johanna Öbergs avgång:

–Jag tycker det är tråkigt att Johanna väljer att lämna eftersom hon varit mycket framgångsrik att leda medieverksamheten med goda resultat under en turbulent tid. Men jag respekterar hennes beslut och känner mig trygg i att vi kommer kunna presentera en ny stark vd inom kort, säger han i ett pressmeddelande.

I Stampen Media ingår sex dagstidningar och åtta gratistidningar, alla med hemvist på svenska västkusten.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev