Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

SR-anställda larmade om profilen redan tidigare

Publicerad: 8 november 2017, 12:27
Uppdaterad: 8 november 2017, 13:26

UPPDATERAD. Anställda på Sveriges Radio slog larm om den kvinnliga radioprofil som utreds redan i början av året – nu ersätts hon.


Ämnen i artikeln:

metooSveriges Radio

En folkkär programledare internutreds på Sveriges Radio efter anklagelser om sextrakasserier. Utredningen inleddes för tre veckor sedan.

Men redan i början av året slog anställda larm om profilen, skriver SVT Nyheter. Den närmaste ledningen ska då ha fått reda på att radioprofilen närmat sig en medarbetare på ett sexuellt sätt. Men uppgifterna togs inte vidare till personalavdelningen.

Samma sak ska även ha inträffat tre år tidigare.

Så sent som idag hölls ett krismöte på redaktionen där den kvinnliga profilen arbetar. Enligt Aftonbladet ska hon ersättas av en annan programledare.

– Under den här veckan och åtminstone nästa vecka ersätts programledaren av en kollega, säger en källa till Aftonbladet.

Flera av medarbetarna på redaktionen ska nu må så dåligt att utsändningen av radioprofilens program dessutom fått flytta ut till andra SR-redaktioner i landet.

SR:s högsta ledning ska ha fått kännedom om ärendet för drygt tre veckor sedan.

– Vi har överhuvudtaget inte känt till detta tidigare. Nu gör vi en utredning och jag kan inte kommentera mer än så, säger Björn Löfdahl, programdirektör på SR, till SVT Nyheter.

Radioprofilen har tidigare arbetat på SVT. Redan på 90-talet ska hon ha i utretts för en liknande händelse.

Sabina Rasiwala, hr- och kommunikationsdirektör på SVT, bekräftar för Expressen att det gjordes en utredning om programledarens beteende i början av 2000-talet. 

– Jag har fått information om det här ärendet, som skedde för många år sedan, och gått tillbaka och sett att det utreddes av hr. Det är sorgligt att det har skett, men min uppfattning är att det utreddes grundligt, säger hon. 

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

metooSveriges Radio

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.