Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag09.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medier

Sofia Olsson Olsén: "Qviberg har ju sålt till sin kompis"

Publicerad: 22 Maj 2017, 06:22
Uppdaterad: 22 Maj 2017, 08:41

UPPDATERAD. Mats Qviberg säljer sina aktier i Metro för en krona till Christen Ager-Hanssen. "Han har ju sålt till sin kompis så frågan är om vi vet allt ännu", kommenterar Sofia Olsson Olsén.


Ämnen i artikeln:

Metro

I mitten av februari köper investmentbolaget Custos den svenska delen av Metro från Kinnevik. Bara månader senare säljer Custos-delägaren samtliga av sina aktier till Custos-delägaren Christen Ager-Hanssen.

Nyheten kommer efter att Mats Qviberg kritiserats starkt för sina uttalanden om att "rensa ut stalinister" på Metro, något som har lett till att flera medarbetare sagt upp sig. Metros oberoende har ifrågasatts av såväl aktörer inom mediebranschen som av politiker i bland annat Stockholm och Göteborg.

Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén kommenterar Mats Qvibergs försäljning av sina aktier så här i ett mejl:

– Han har ju sålt till sin kompis så frågan är om vi vet allt ännu. Däremot så kanske Qviberg förstått vad det innebär att äga medier, att det inte riktigt är som annat bolagsägande.

Expressens chefredaktör och ansvarig utgivare Thomas Mattsson skriver i ett blogginlägg att det var ett klokt drag av Mats Qviberg att sälja sina aktier. Samtidigt skriver han att krisen för Metro ännu inte är över. Thomas Mattsson påpekar även, precis som Sofia Olsson Olsén, att man ännu inte vet allt om försäljningen.

"Men kvällens besked via Svenskan var bra för Metro. Även om man undrar om vi vet allt? Har Mats Qviberg verkligen, rakt av, skänkt sin kompis Christen Ager-Hanssen cirkus 70 miljoner kronor rakt av bara för att i n t e behöva deläga Metro och Realtid?"

Mats Qvibergs uttalanden har även lett till att TV4 valt att bryta samarbetet med Metros Viralgranskaren. Viveka Hansson, TV4:s programdirektör för nyheter och samhälle, säger till Dagens Media att beslutet att bryta med Viralgranskaren kvarstår trots att Mats Qviberg säljer sina aktier.

– Vi har gått vidare kring andra spår just nu. Men jag önskar redaktionen all lycka till, de gör ett bra jobb och har stått upp väl för journalistiken, kommenterar Viveka Hansson.

Mats Qviberg och Christen Ager-Hanssen har även hunnit med att hamna i en het debatt med Svenska Dagbladets journalist Malin Ekman. Mats Qviberg har bland annat anklagat Malin Ekman för att ha ljugit om att hon känner journalisten Carolina Neurath, något som hon dementerar. Malin Ekmans trovärdighet har även ifrågasatts av Christen Ager-Hanssen som menar att hon har bedrivit häxjakt mot Metro – i Dagens Medias intervju gav hon svar på tal.

När Mats Qviberg väljer att meddela att han har sålt sina aktier är det just Malin Ekman som han vill ska göra intervjun.

Varför vill du att just jag gör denna intervju, frågor hon Mats Qviberg i Svenska Dagbladets intervju.

– Dels har du följt affären från början och är duktig. Dessutom känner jag att det var olyckligt att du hamnade i skottgluggen för den frustration som jag kände vid tillfället. Om du hade känt mig personligen så hade du vetat att mitt uttryck ”aphjärna” är något som jag använder om mig själv i dagliga sammanhang. Återigen är detta ett exempel på ett begrepp som jag använder i talspråk som definitivt inte fungerar i tryck, svarar han.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Metro

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.