Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Sociala medier-uppropet #MeToo exploderar i Sverige

Publicerad: 17 oktober 2017, 06:38
Uppdaterad: 19 oktober 2017, 07:20

Harvey Weinstein. Bild: Wikimedia commons

Efter anklagelserna mot filmproducenten Harvey Weinstein vittnar tiotusentals om sexuella övergrepp på sociala medier.


Ämnen i artikeln:

Twittermetoo

Skandalen kring Hollywoodmogulen Harvey Weinstein har ökat lavinartat de senaste dagarna, då allt fler kvinnor klivit fram i ljuset och berättat hur filmproducenten utsatt dem för sexuella trakasserier och övergrepp.

Igår uppmanade den amerikanska skådespelerskan Alyssa Milano, känd från bland annat tv-serien "Förhäxad", sina följare att under hashtaggen #metoo ("Jag också") berätta om sina egna erfarenheter av sexuella trakasserier. Syftet är att visa på hur utbrett problemet är.

 

På bara en dag hade tiotusentals följt hennes uppmaning, och hashtaggen trendade på Twitter i USA. Bland de som valde att dela med sig finns flera världskändisar, såsom Debra Messing från "Will & Grace"och Anna Paquin från "True Blood".

Under gårkvällen började #metoo trenda på Twitter även i Sverige, när allt fler svenska kvinnor valde att ansluta till uppropet.

Bland de svenska kända kvinnor som har följt Alyssa Milanos exempel finns Mia Skäringer, Sarah Dawn Finer, Alexandra Pascalidou och Isabella Löwengrip.

På Instagram väljer även Cissi Wallin att avslöja vem som är den "mäktige medieman" som ska ha utsatt henne för ett sexuellt övergrepp år 2006.

Fler Hollywoodskådisar kliver fram

Det var skådepelerskan Ashley Judds vittnesmål i New York Times som startade hela Weinsteinhärvan.

I ett reportage som publicerades den 5 oktober aklagades Harvey Weinstein, som ligger bakom filmsuccéer som "Shakespeare in Love", för att under årtionden ha utsatt kvinnor för sexuella trakasserier och övergrepp.

Bland de som i efterhand har klivit fram och berättat att de blivit utsatta för Weinstein finns Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow och Rosanna Arquette.

Filmproducenten själv bad i ett skriftligt uttalande som publicerades i New York Times om ursäkt för sitt uppträdande och meddelande att han kommer att ta tjänstledigt.

Därefter sparkades han från sitt eget företag och blev även lämnad av sin fru, den brittiske designern Georgina Chapman.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Twittermetoo

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News