Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medier

Skatteverket ger Facebook bakläxa

Publicerad: 29 Mars 2018, 12:33
Uppdaterad: 29 Mars 2018, 12:42

Foto: Flickr.

Myndigheten inte nöjda med Facebooks festivalande.


Ämnen i artikeln:

SkatteverketFacebook

Sociala medie-jätten Facebook har förmodligen sett ljusare tider. Efter att tidningen The Observers rapporterat om hur personlig information från 50 miljoner amerikanska användare använts av Cambridge Analytica, har kritiken inte låtit vänta på sig.

Apples vd Tim Cook är bara en av många som i efterhand har kritiserat plattformen, när han i en intervju med NBC News gick till hårt angrepp mot Facebooks hantering av integritetsfrågor.

Nu får Facebook på fingrarna av även Skatteverket, för en händelse två år tillbaka i tiden. Det efter att bolaget "Facebook Sweden" ska dragit av över 122 000 svenska kronor för kostnader efter evenemang för sina medarbetare på bland annat Berns i Stockholm samt under musikfestivalen Summerburst.

Skatteverket ska nu ha underkänt stora delar av bolagets avdrag under evenemangen, och dessutom ska Skatteverket även ha hittat flera brister i redovisningen. Med anledning av det avkrävs nu "Facebook Sweden" på drygt en halv miljon kronor i skatt. 

Upptaxeringen ska enligt Skatteverket även gälla avdragna kostnader för inköp och fakturor för anställda i andra bolag. "Facebook Sweden" ska ha redovisat att det hela handlat om medarbetare i koncernbolag. Skatteverket, å sin sida, värderar att en så kallad koncernbidragsrätt inte ska ha funnits för fallet ifråga.

Runt 85 000 kronor av Skatteverkets sammanlagda kravbelopp, på omkring 514 000 kronor, ska röra skatteböter. Myndighetens utredning av "Facebook Sweden" gäller beskattningsåret 2015.

Simon Nilsson

simon.nilsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SkatteverketFacebook

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.