Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag06.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medier

Skådespelare döms till fängelse för hot mot Aftonbladet-journalister

Publicerad: 11 Maj 2017, 11:17
Uppdaterad: 11 Maj 2017, 12:14

På nätet hotade den kände skådespelaren Aftonbladets journalister till livet. Idag dömdes han till fängelse i en månad för olaga hot.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetFredrik Virtanen

Stockholms tingsrätt dömer skådespelaren för olaga hot och hot mot tjänsteman.

Den 49-årige mannen, en välkänd skådespelare, hotade i maj förra året de tre journalister på Aftonbladet, Fredrik Virtanen, Daniel Swedin och Oisin Cantwell till livet på Twitter. Han skrev bland annat att han ”ska sparka sönder deras huvuden”  och även skrivit att han ”kan slå ihjäl hela jävla Aftonbladet”.

Han ska också ha hotat en hovrättsdomare och en polis i mycket grova ordalag.

Under rättegången ska skådespelaren ha uttryck sin ånger.

– Jag har kränkt dem. Det är oacceptabelt och det ber jag om ursäkt för, säger han enligt Aftonbladet.

Sofia Olsson Olsén, chefredaktör och vd för Aftonbladet, ställer sig positivt till domen.

– Det är en tillfredsställande dom. Nu visar rättsväsendet att de tar hot mot journalister på allvar vilket är bra, inte minst för vår demokrati, säger hon till Aftonbladet.

Tidigare i veckan uppmärksammade Dagens Media att det är vanligt med hot mot Aftonbladets journalister. En studie visade nyligen att var tredje kvinnlig journalist övervägt att sluta efter att ha blivit hotad eller trakasserad.

Inom ett par månader väntas regeringen presentera en handlingsplan för att skydda journalister mot hot och trakasserier. Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke anser att det krävs bättre stöd för de journalister som riskerar att utsättas.

– Konsekvenserna kan bli oerhört allvarliga om journalister väljer att sluta med sitt yrke på grund av hot. Journalisterna vaktar och värnar demokratin, därför måste vi vakta och värna dem, sa hon i slutet av april en intervju med Dagens Media.

Alex Hartelius

Ämnen i artikeln:

AftonbladetFredrik Virtanen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.