Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Sexismen synas på Expressen

Publicerad: 27 oktober 2017, 12:32
Uppdaterad: 27 oktober 2017, 15:44

Foto: Janne Naess

Tidningen Medievärlden har pratat med flera personer som vittnar om sexism och osund kultur i början av 2000-talet.


Ämnen i artikeln:

Expressenmetoo

I spåren av #MeToo – där mediebolag som SVT, TV4 och Aftonbladet granskats – berättar nu flera personer om kulturen på Expressen i början av 2000-talet.

Bland annat uppger flera personer att det ska ha funnits en "vikarieligglista” som cirkulerade via e-post när sommarvikarierna började på tidningen.

– Jag kände mig äcklad när jag fick höra talas om det. Att gå till jobbet och veta att chefer och medarbetare tittar på en så, det ger ingen arbetsro. Och jag hade inte förväntat mig det i ett yrke som har så mycket etiska riktlinjer, säger en person som jobbade på tidningen då, till Medievärlden.

Medievärlden har intervjuat ett 20-tal personer som jobbar eller har jobbat på Expressen, både som reportrar och chefer. De flesta säger att de inte stött på sexism och kvinnofientlighet på redaktionen i närtid.

– Sådana saker som Aftonbladet-medarbetare ska ha sagt skulle ingen kunna säga på Expressens redaktion idag, säger en person.

Andra säger att det fortfarande finns en sexistisk struktur på tidningen.

Otto Sjöberg var chefredaktör på Expressen 2002 – 2009:

– Visst hade vi problem med attityder, men inte specifikt med sexism. Men den typen av frågor var inte identifierade på det sättet då. Det är det som är så bra med #metoo, att det har funnits attityder i kultur och media som varit oacceptabla, och som nu kommer fram i ljuset. Jag tror att vi måste ta på oss en kollektiv skuld för att vi inte identifierat frågorna på det sättet. Vi har varit dåliga på att hantera de här frågorna, säger han till Medievärlden.

Thomas Mattsson, nuvarande chefredaktör för Expressen, säger till Medievärlden:

– Sexism är ett samhällsproblem som sannolikt förekommer i olika grad på alla arbetsplatser, och Expressen med cirka 400 anställda och en radda frilansare och stringers är knappast helt förskonat. Men jag vågar påstå att vi har en tydlig policy som bottnar i Expressens värdegrund, som ju rymmer allt från en feministisk ledarsida till en redaktionsledning där majoriteten är kvinnor. Vi försöker att vara en jämställd arbetsplats, men med sagt vore jag naiv om jag garanterade att inget olämpligt någonsin skett här eller kommer ske i framtiden. Det jag kan lova är att om någon agerar eller formulerar sig så sexistiskt som vi de senaste dagarna sett exempel på från andra mediehus, så tillämpar vi inte ”nolltolerans” utan ”minustolerans”.

 

Ämnen i artikeln:

Expressenmetoo

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.