Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medier

SD-toppen: "Låt Bonniers tidningar gå under"

Publicerad: 6 Oktober 2016, 06:29
Uppdaterad: 6 Oktober 2016, 08:38

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Anna Hagwall kommer med förslaget att slopa presstödet för att minska Bonniers makt, skriver Aftonbladet. Samtidigt meddelar SD att motionen kommer att få konsekvenser för henne inom partiet.


Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaBonnierSVT

För att minska Bonniers dominans inom media vill SD:s riksdagsledamot Anna Hagwall, som bland annat sitter i skatteutskottet, ta bort presstödet till landets lokaltidningar. Hon vill också se att programutbudet i SVT blir som "på 50-60-talet". Det skriver Aftonbladet.

– Låt de små Bonnierska tidningarna i landsorten gå under. Ingen familj, etnisk grupp eller företag skall tillåtas kontrollera mer än fem procent av media, skriver SD-toppen i ett mejl till tidningen.

Det är i en motion till riksdagen som Anna Hagwall går fram med förslaget att slopa presstödet för att minska Bonniers makt.

"Hela åttio procent av medierna ägs och kontrolleras av en och samma ägare. Det är inte acceptabelt. Därför behövs en spridning i ägandet av medierna som fördelas på fler oberoende företag och människor. För att förändra detta föreslår jag ett slopat presstöd", skriver hon i motionen.

Problemet, skriver Aftonbladet, är dock att bland det 80-tal tidningar som delar på den största delen av presstödet – driftsstödet på 436 miljoner per år – finns inga Bonniertidningar. När tidningen ställer frågan hur slopandet av presstödet till landets lokaltidningar skulle minska Bonniers makt över media-Sverige, svarar hon med att "de flesta små tidningar kontrolleras direkt eller indirekt av Bonnier, och varför denna skall för betalt av svenska skattebetalare är en gåta".

Anna Hagwall vill även göra SVT:s kanaler till betalkanaler och endast hålla en kanal öppen. Detta för att minska SVT:s "förmedling av politiskt korrekt agenda".

– Den okodade kanalen för alla sänder endast en timme på morgonen, en timme på eftermiddagen och 3-4 timmar på kvällen. Programinriktning som på 50-60-talet. Det bör dock tänkas igenom, skriver hon till Aftonbladet.

Under onsdagskvällen uppger dock SD i ett pressmeddelande att motionen kommer få "konsekvenser" för henne inom partiet. Gruppledningen har inlett en dialog med Anna Hagwall med anledning av det inträffade.

– Sverigedemokraterna försvarar en ordning med fri och oberoende media. Vi ser pressfriheten som grundläggande samt ställer oss bakom Public Service. Anna Hagwalls motion stämmer inte överens med partiets stöd till Public Service och mediepolitik i övrigt. Agerandet har skadat vårt förtroende för henne. Detta kommer att få konsekvenser för hennes framtida verksamhet inom partiet och i riksdagsarbetet, säger gruppledare Mattias Karlsson i pressmeddelandet.

Dagens Media har sökt Anna Hagwall för ytterligare kommentarer.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.