Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag06.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medier

SD bojkottar TV4: "Uppmuntrar till våldsamma attacker"

Publicerad: 18 Maj 2017, 12:11
Uppdaterad: 18 Maj 2017, 14:26

SD hävdar att en sportjournalist på TV4 uppmuntrar till våld.

Sverigedemokraterna stänger ute TV4 på grund av kommentarer en journalist skrivit efter att Jimmie Åkessons hus blivit attackerat. "Det är totalt omdömeslöst ", säger Erik Westberg, sportchef på TV4-gruppen.


Ämnen i artikeln:

TV 4Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna hävdar att TV4-journalisten på sociala medier uppmuntrat till fler våldsdåd efter att partiledaren Jimmie Åkessons hus utsattes för vandalisering och inbrottsförsök på tisdagskvällen.

"Värsta attacken hittills på huset i går kväll och denna gång ville de (förutom att täcka fasaden och bilen med ägg och smälla raketer) även komma in i huset." skrev Jimmie Åkessons sambo Louise Erixon om händelsen på Facebook.

– Det hela är mycket upprörande. Tv4-journalisten uppmuntrar till våldsamma attacker mot vår demokrati och mot Jimmie Åkessons familj. Trots dialog med TV4 finns fortfarande ett antal frågor vi inte fått svar på, säger SD:s presschef Henrik Vinge i en kommentar.

Tills vidare kommer SD att stänga av TV4:s medarbetare från att träffa Jimmie Åkesson.

– Till dess saken är utredd och jag förstår att TV4 ser lika allvarligt på detta som vi gör kommer jag naturligtvis inte att släppa fram deras journalister till Jimmie Åkesson. Det vore närmast stötande, säger Henrik Vinge

På sociala medier har Henrik Vinge uppmanat ansvariga på TV4 att höra av sig.

– I ett första skede har TV4-sporten tagit avstånd från journalistens uttalanden, vilket är bra. Jag hoppas att även kanalens ledning förstår allvaret i vad som har hänt och agerar för att återupprätta förtroendet, så att vi kan återgå till normal samverkan. Sådant här kan de inte acceptera om de vill bli betraktade som en seriös nyhetskanal.

Digitalchefen Tobias Rosvall har i dag kommenterat händelsen på en blogg på Fotbollskanalen.

"Igår uttryckte en timanställd medarbetare på TV4 Sporten/Fotbollskanalen en rad mycket olämpliga formuleringar, som bland annat kan uppfattas legitimera politiskt våld, efter det angrepp som skett mot SD-ledaren Jimmie Åkessons hem."

"Det är givetvis oacceptabelt, och något vi tar kraftfullt avstånd ifrån."

Erik Westberg, sportchef på TV4-gruppen, säger att journalisten som uttryckt åsikterna om Jimmie Åkesson inte har någon koppling till TV4:s nyhetsarbete.

Men han poängterar att de tar saken på stort allvar och att de har fört fram detta till Sverigedemokraterna.

– Det är totalt omdömeslöst och oacceptabelt och TV4 Sporten tar väldigt tydligt avstånd från det som har skrivits. Vi har pratat med honom och han är djupt ångerfull och ber om ursäkt till alla inblandade, säger Erik Westberg.

Ni har pratat, men kan det här leda till följder för honom?

– Han förstår det allvarliga i det här och vi fortsätter dialogen med honom. Men som du förstås hanterar vi det internt och inte öppet i media.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson tycker att det är fel av SD att bojkotta TV4, och skriver att innehållet från ExpressenTV är tillgängligt för tv-kanalen.

 

Mathias Asplund

Ämnen i artikeln:

TV 4Sverigedemokraterna

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.