Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medier

SD begär folkomröstning om ändrade mediegrundlagar

Publicerad: 20 Februari 2018, 08:18
Uppdaterad: 20 Februari 2018, 08:21

SD menar även att den nya lagstiftningen riskerar att träffa aktörer den initialt inte var avsedd att träffa. Foto: Flickr / Johan Wessman

Sverigedemokraterna begär att regeringens förslag om ändrade mediegrundlagar avgörs i en folkomröstning. Enligt SD har regeringen i flera fall inte lyssnat på remissinstansernas invändningar.


Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaRegeringen

Regeringen har föreslagit ett antal ändringar i mediegrundlagen. Det handlar bland annat om att förhindra publicering av känsliga personuppgifter på webbplatser med grundlagsskydd, samt att en ansvarig utgivare inte ska hållas ansvarig för artiklar som publicerats på internet och är äldre än ett år, under förutsättning att straffbara yttranden tas bort inom två veckor efter att de påtalats.

Sverigedemokraterna (SD) begär nu att förslaget ska avgöras i en folkomröstning. Det berättade partiet i ett pressmeddelande som skickades ut igår 19 februari.

Eftersom SD utgör mer än en tiondel av riksdagen, måste riksdagen pröva frågan.

Enligt SD har regeringen i flera fall inte lyssnat på remissinstansernas invändningar.

Kritiken som förs fram mot förslaget är att det "ger sig in på att kategorisera seriösa och oseriösa medier från statligt håll" samt att inskränkningarna riskerar förstärka obalansen gällande tillgång på information mellan traditionella medier och övriga aktörer.

SD menar även att den nya lagstiftningen riskerar att träffa aktörer den initialt inte var avsedd att träffa.

– Om lagförslaget går igenom i dess nuvarande form kommer Sverigedemokraterna att begära att frågan avgörs genom folkomröstning enligt de regler som föreskrivs i Regeringsformens 8 kap $16 paragrafen. För att riksdagen ska pröva frågan om folkomröstning krävs att en tiondel av riksdagens ledamöter står bakom ett sådan yrkande, vilket innebär att vi med egen kraft har möjlighet att göra detta. Vår förhoppning är att även de övriga partierna inser att frågor av denna vikt bör förankras i en större krets än riksdagens 349 ledamöter, säger Jonas Millard (SD), ledamot i konstitutionsutskottet, i pressmeddelandet.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.