Schibsted får avslag – är inget skyddsobjekt

2017-03-13 11:12  

Enligt förvaltningsrätten bedriver inte mediejätten någon "samhällsviktig verksamhet i ett krigsberedskapsperspektiv".

Mediekoncernen schibsted ansökte förra året om att få klassas som skyddsobjekt, med hänvisning till att nyhetsredaktionerna behöver ett utökat skydd mot terrorism och sabotage. Ansökan avslogs då av Länsstyrelsen. Nu har förvaltningsrätten – efter att mediejätten överklagat beslutet – kommit fram till samma sak, rapporterar Siren.

Schibsted hävdade i sin överklagan att de sändningar som Aftonbladet och Svenska Dagbladet gör är jämförbara med traditionell TV-verksamhet. Det håller varken Länstyrelsen eller förvaltningsrätten med om. Verksamheten i huset på Västra Järnvägsgatan anses inte rymma under begreppet "elektronisk kommunikation".

"Enligt förvaltningsrättens mening är det inte visat att Schibsteds verksamhet är väsentlig i sådan utsträckning att ett bortfall eller en svår störning i verksamheten ensamt eller tillsammans med motsvarande händelser i andra verksamheter på kort tid skulle leda till att en allvarlig kris inträffar i samhället eller att verksamheten i en krissituation inte kan ersättas av andra källor för att begränsa skadeverkningarna. Det är alltså inte fråga om en samhällsviktig verksamhet i ett krisberedskapsperspektiv, och därmed inte heller i ett skyddslagsperspektiv."

Janne Naess

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt