Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Så slår nedskärningarna mot Marieberg Media

Publicerad: 4 september 2018, 12:15
Uppdaterad: 4 september 2018, 13:44

Dagens Nyheters nyhetsdesk. Tidningen är en av de Bonniertitlar som använder bemanningsföretaget Marieberg Media. Foto: Janne Næss

Bonnier News pågående neddragningar drabbar bemanningsbolaget: "I höst har det varit en rejäl inbromsning".


Ämnen i artikeln:

Bonnier NewsMarieberg Media

Bonnier News är bemanningsföretaget Marieberg Medias största kund. Att tidningsjätten nu drar in på sina rörliga kostnader, där vikarier innefattas, drabbar det Bonnierägda företaget. Mellan 10 och 20 tjänster vakantsätts på Expressen, samtidigt som knappt 10 försvinner helt, som Dagens Media tidigare berättat om.

Marieberg Medias verksamhetschef, Tobias Hellström, beskriver hur de är vana vid att Bonnier News behov av personal pendlar en del. Den pågående besparingsåtgärden sticker emellertid ut.

– I höst har det varit en rejäl inbromsning. Det har haft som följd att många sommarvikarier som gjort ett väldigt bra jobb har fått sluta helt eller gå ner på deltid, vilket är tråkigt.

Hur stor del av Marieberg Medias personal drabbas av Bonnier News besparing?

– Det vet vi inte riktigt än. Men jag kan säga att det är väldigt ovanligt att kundföretag drar tillbaka redan gjorda bokningar. Att det görs nu ser jag som ett resultat av de hårda besparingskraven, säger han och fortsätter:

–Vi har tvingats säga upp heltidsuppdrag för både tillsvidareanställda och visstidsanställda.

Framför allt drabbas de Marieberg Media-anställda som jobbar på Expressen, men även andra titlar berörs – om än i mindre utsträckning. I Bonnier News ingår bland annat Dagens Nyheter, Expressen, Dagens industri och HD-Sydsvenskan.

Expressen redovisade 2017 ett resultat på 37 miljoner kronor, jämfört med året innan, då resultatet landade på 42 miljoner kronor. Mellan 2015 och 2016 rasade resultatet dessutom rejält – från 88 miljoner till 42 miljoner kronor.

Affärsområdet Bonnier News, som blir ett eget bolag från och med nästa år, gjorde 2017 ett resultat på 303 miljoner kronor (ebita).

– Det blir färre jobb i september, sedan får vi se vad som händer. Förhoppningsvis blir det bättre 2019, säger Tobias Hellström och lägger till att det tillkommit en del uppdrag utanför Bonnier News.

År 2017 fick 40 personer från bemanningsföretaget Marieberg Media fast anställning på någon av redaktionerna inom Bonnier News, i år ligger motsvarande siffra än så länge på 26.

– Det ligger i korten att inte så många anställs i år, men Marieberg Media har alltid varit en inkörsport när det gäller att få fast anställning på Bonnier-tidningarna. 

Janne Naess

Bildredaktör, fotograf och reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Bonnier NewsMarieberg Media

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.