Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Så skriver utländska medier om det svenska valet

Publicerad: 10 september 2018, 06:51
Uppdaterad: 10 september 2018, 07:14

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är omskriven i internationella medier. Foto: Flickr

Framgången för Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson står i fokus när utländska medier bevakar det svenska valet.


Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaJimmie Åkesson

"Det svenska riksdagsvalet har lämnat de två politiska blocken nästan låsta, då anti-immigrationspartiet ökar sitt väljarstöd", skriver brittiska BBC om det svenska valet, och konstaterar att det nu med all säkerhet väntar en långvarig kamp för att få till en fungerande koalition.

BBC drar dessutom paralleller till andra europeiska val, där invandringskritiska partier har fått växande stöd under de senaste åren.

The Guardian gör samma vinkel som BBC och skriver att Sverigedemokraterna högst sannolikt kommer få spela rollen som vågmästare.

"Många tror att Moderaternas partiledare Ulf Kristersson – som under söndagskvällen uppmanade Löfven att avgå – avser att skapa en center-höger-regering, möjligtvis i koalition med Kristdemokraterna och med implicit parlamentariskt stöd från Sverigedemokraterna".

Även amerikanska The New York Times konstaterar att det jämna resultatet har försatt de båda politiska blocken i ett låst läge, då man stängt dörrarna till samarbete med Sverigedemokraterna.

"Valrörelsen var ovanligt polariserad i ett land som är känt för att eftersträva politisk konsensus. Huvudfrågorna var också de mest omtvistade: immigration, brott, välfärdsstaten, och efter en sommar full av skogsbränder, klimatet".

The New York Times skriver att det svenska valet följer de senaste årens europeiska valmönster, med ett minskat stöd för mainstreampartierna som förlorar röster till "mer extrema" partier på båda sidor av det politiska spektrat.

Franska Le Monde skriver att Sverige under valdagen inte lyckades stå emot den "nationalistiska febern" som orsakats av migrationskrisen i Europa.

"Extremhögern går framåt och påstår att man får ett 'enormt inflytande' över det skandinaviska landets politik även om man inte nådde upp till den förväntande nivån, medan höger- och vänsterblocken ligger helt lika".

CNN skriver:

"Även om båda blocken har lovat att man inte kommer samarbeta med Sverigedemokraterna, har partiets växande stöd orsakat rädsla att tillväxten av högerpopulistiska partier i Europa nu har lett till Sverige, ett av världens mest liberala länder".

CNN uppmärksammar även att Marine Le Pen, partiledare i franska populistpartiet Front National, firar SD:s framgångar på Twitter. "Valet i Sverige: ytterligare en dålig kväll för EU. Den demokratiska revolutionen i Europa fortsätter!", skriver hon.

Samtliga ovan medier beskriver flyktningvågen 2015 som orsaken till Sverigedemokraternas valframgångar.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.