Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Så ska hot och hat mot journalister motverkas

Publicerad: 13 juli 2017, 11:07
Uppdaterad: 14 juli 2017, 11:17

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Foto: Janne Naess

UPPDATERAD. Regeringen har idag antagit en handlingsplan för att skydda det fria ordet.


Ämnen i artikeln:

Alice Bah KuhnkeRegeringen

Dagens Media har tidigare berättat om att regeringen jobbar med ta fram en handlingsplan för att skydda journalister mot hat och trakasserier, vilket enligt flera av den senaste tidens rapporter utgör ett växande problem.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke sade i våras till Dagens Media att den negativa utvecklingen inte är någon nyhet.

– Men det är samtidigt fortsatt enormt upprörande, och helt oacceptabelt. Konsekvenserna kan bli oerhört allvarliga om journalister väljer att sluta med sitt yrke på grund av hot. Journalisterna vaktar och värnar demokratin, därför måste vi vakta och värna dem.

I dag 13 juli har regeringen antagit handlingsplanen, till "det fria ordets försvar".

Med handlingsplanen stärker regeringen arbetet med att förebygga och hantera hot och hat mot journalister, men även mot politiskt förtroendevalda och konstnärer då man menar att dessa aktörer är särskilt utsatta i det demokratiska samtalet.

"För första gången ett systematiskt arbete på plats"

– Samhälldebatten är luften i demokratins lungor. Hot och hat mot personer som deltar i den offentliga debatten är därför extra allvarligt eftersom det kan leda till att röster och perspektiv tystnar. Handlingsplanen kommer inte att lösa alla de problem som finns, men det är ett viktigt steg som tas. Nu har vi för första gången ett systematiskt arbete på plats, som specifikt riktar sig till grupper som är avgörande för att öka syremängden i debatten, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke i ett pressmeddelande som berättar om handlingsplanen.

"Alltför många upplever att deras möjligheter att fritt uttrycka sig i det offentliga rummet begränsas. Inte minst vittnar journalister, förtroendevalda och konstnärer om ett hårdare samtals- och debattklimat samt om att utsattheten för hot och hat leder till anpassning och självcensur", skriver Alice Bah Kuhnke i förordet till handlingsplanen.

I handlingsplanen ingår bland annat att Polismyndigheten, som regeringen skriver "spelar en viktig roll i arbetet mot brott som hotar de grundläggande fri- och rättigheterna och den fria åsiktsbildningen", ska förstärka sitt arbete på området.

Regeringen skriver dessutom att det pågår en dialog med företrädare för globala internetföretag på internationell nivå "om möjligheter till självreglering, det vill säga system för frivillig kontroll och moderering".

Regeringen ska även stärka det straffrättsliga skyddet, för att bättre anpassa det till den digitala utvecklingen, samt stärka det förebyggande arbetet för de grupper som riskerar att utsättas för hot och hat.

Här kan handlingsplanen läsas i sin helhet.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Alice Bah KuhnkeRegeringen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.