Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Så satte #metoo prägel på 2017

Publicerad: 27 december 2017, 08:49
Uppdaterad: 27 december 2017, 08:56

En mängd olika #metoo-upprop inom olika branscher skapas.

ÅRET SOM GICK. Terrordåd, högerextremism, historiens längsta tv-konflikt och en massiv #metoo-rörelse. Branschen har skakats om rejält under 2017 – Dagens Media sammanfattar vilka händelser som definierade medieåret.


Ämnen i artikeln:

metooMartin TimellAftonbladet

Det går inte att starta en sammanfattning av den storskaliga eskaleringen av begreppet #metoo utan att nämna Harvey Weinstei­n – mannen som blev startskottet för rörelsens globala och kulminerande spridning av kvinnors berättelser om sexuella trakasserier och övergrepp.

New York Times rapporterar den 5 oktober att en mängd kvinnor anklagar filmproducenten Harvey Weinstein för sexuella trakasserier och våldtäkt. Skådespelare som Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie och Rose McGowan kliver fram och berättar om sina upplevelser av filmproducentens trakasserier.

Harvey Weinstein utesluts från Oscars­akademin, lämnas av sin fru och en advokat som inte längre vill företräda honom. Skådespelerskan Alyssa Milano skriver på Twitter den 15 oktober: Om alla kvinnor som har blivit sexuellt trakasserade skriver ’jag också’ (me too) som status, kanske människor kan förstå omfattningen av problemet”.

På bara något dygn får #metoo stor global och viral spridning. I Sverige börjar flera människor, kända som okända, berätta om sina upplevelser av trakasserier och övergrepp på olika arbetsplatser. Inom mediebranschen briserar det ordentligt när den folkkäre programledaren Martin Timell anklagas för sexuella övergrepp, och hans program ”Äntligen hemma” tas bort ur tablån.

Aftonbladetprofilen Fredrik Virtanen hamnar i rampljuset när medieprofilen Cissi Wallin på Instagram riktar anklagelser mot honom. Senare får både Martin Timell och Fredrik Virtanen får lämna uppdragen på sina respektive arbetsplatser.

En mängd olika #metoo-upprop inom olika branscher skapas. Bland andra kommunikationsbranschens #sista-briefen, teknikbranschens #teknisktfel, journalisternas #deadline, skådespelarnas #tystnadtagning och musikernas #närmusikentystnar.

På mediebolag som SVT, MTG, Aftonbladet och TT tvingas ledningarna dra igång både interna och externa utredningar om sexuella trakasserier.

De fem Aftonbladetjournalisterna Åsa Linderborg, Eva Franchell, Gunilla Granqvist, Frida Söderlund och Ebba Thornéus ska samla berättelserna från Aftonbladet i Dokumentet 2.0.

Turerna kring hur dokumentet ska publiceras blir turbulenta och till slut väljer redaktörerna att hoppa av. Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén får hård kritik för hur tidningen hanterat våldtäktsanklagelserna mot medarbetaren Fredrik Virtanen och hanteringen av Dokumentet 2.0. Detta leder till att hon senare sjukskriver sig.

I samband med #metoo drar också en rejäl debatt om pressetik igång. Kulturchefen på Aftonbladet, Åsa Linderborg, tycker att Expressen inte tagit hänsyn till pressetiken och namngett hennes medarbetare utan någon vidare eftertanke. Men sin egen smutsiga byk hänger de inte ut för vädring, skriver hon bland annat i en debattartikel där hon refererar till en reporter på Expressen som pekats ut för sexistiskt och olämpligt beteende, men som Expressen valt att inte namnge.

Den 6 december utser inflytelserika Time Magazine The Silence Breakers till Årets person. Utnämningen går därmed till alla de människor världen över som valt att dela med sig av sina erfarenheter av sexuella trakasserier och övergrepp.

Alex Hartelius

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev