Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Så mycket medieplats fick NMR:s närvaro i Almedalen

Publicerad: 9 juli 2018, 15:43
Uppdaterad: 9 juli 2018, 16:27

1500 artiklar har svenska nyhetsmedier skrivit om NMR den senaste månaden, enligt Retriever. Bild: Montage

1500 artiklar har svenska nyhetsmedier skrivit om NMR den senaste månaden, och det är just uppmärksamhet rörelsen är ute efter. Aftonbladet uppger att deras linje i frågan är restriktiv: "Vi skrev ingenting innan de var på plats, säger samhällsredaktören Jonathan Jeppsson.


Ämnen i artikeln:

Almedalen 2018

Politikerveckan i Visby är över för i år, och liksom förra året orsakade NMR:s närvaro i Almedalen starka reaktioner och mycket medial uppmärksamhet. Enligt Retriever har det den senaste månaden skrivits över 1500 artiklar om NMR på svensk nyhetsplats. Å ena sidan är det naturligt att skriva om misshandel, störande av ordning och om att en antidemokratisk grupp tar plats i Almedalen. Å andra sidan så är det just uppmärksamheten NMR är ute efter.

Är det rimligt att NMR genererar 1500 artiklar i svenska nyhetsmedier på en månad? Och hur resonerar man på redaktionerna i sin bevakning?

Aftonbladet är med 24 artiklar i den tryckta tidningen och 58 artiklar på sin sajt, den tidning som skrivit mest om NMR den senaste månaden, enligt Retriever.

Jonathan Jeppsson är samhällsredaktör på tidningen:

– Vi hade djupa diskussioner redan förra året, när NMR kom till Almedalen första gången, och vi bestämde oss redan då för att hålla en väldigt restriktiv linje. Det fanns de medier som skickade ut nyhetsflashar till och med när NMR byggde upp sitt tält. Vi har tillämpat normal nyhetsvärdering. Om det till exempel uppstått polisärenden så har vi skrivit om dem, oavsett vem som legat bakom.

Jonathan Jeppsson framhåller att bevakningen varit balanserad och att flera av Aftonbladets artiklar har varit vinkade på positiva krafter om till exempel mångfaldsparaden som RFSL arrangerade, hjälteinsatser eller organisationen KRIS, som hyllats för sina insatser under Politikerveckan.

– Vi har samma princip när det gäller alla grupperingar som söker uppmärksamhet, oavsett om det gäller fotbollshulliganer eller nazister, säger han.

Oavsett hur man väljer att agera i den här frågan som publicist, så kan man emellertid räkna med kritik, menar han.

– Aftonbladet har vid flera tillfällen varit på plats när NMR marscherat genom städer i Dalarna och i Stockholm, men det har inte hänt någonting särskilt och därför har vi valt att inte skriva något. Då har en del reagerat på att vi inte berättar att 500 nazister tågar genom deras stad.

Om man läser om Almedalen i svenska medier så är det sammantagna intrycket ändå att NMR:s närvaro verkligen dominerat veckan. Vilket ansvar har medier kollektivt för den bild som förmedlas, det verkade ju trots allt inte vara en särskilt stor skara som NMR hade på plats?

– Vi har ett jättestort ansvar. Vi skrev till exempel ingenting om dem förrän de kommit till Visby. Inga tvetydiga artiklar om att: ”nu kommer de hotfulla och våldsskapande nazisterna till Almedalen”, utan bara normal nyhetsvärdering.

Medieforskaren Ulrika Andersson på SOM-institutet berättar att antalet artiklar om NMR även skenade iväg rejält i september 2017, i samband med rörelsens närvaro på Bokmässan i Göteborg.

– De har inom lagens ramar rätt att vara på plats och att uttrycka sina åsikter. Det kan man tycka vad man vill om, säger Ulrika Andersson.

Hon håller med om att en inte helt enkel balansgång är inbyggd i att å ena sidan, beskriva vilka de är och vad de gör, och å andra sidan, förhålla sig till det faktum att det är just medial uppmärksamhet som NMR är ute efter.

– I samband med förra valet var det flera medier som valde att inte skriva så mycket om Sverigedemokraterna, och det gick ju inte så bra. Att tiga ner någon fungerar inte, säger medieforskaren.

Men är det rimligt att NMR:s närvaro i Almedalen genererar 1500 artiklar i svenska medier?

 – Det beror ju på vad de gör. Trots att NMR var ganska få så märktes de ju oerhört väl. Svenska medier har hanterat NMR vettigt tycker jag, de har beskrivit vad som har hänt i Almedalen, hur polisen har agerat och hur besökare har reagerat.

NMR ger också upphov till frågor som är viktiga att hantera, menar Ulrika Andersson.

– Var går gränsen mellan yttrandefriheten och kränkningar av andra människor, och hur ska lagarna förhålla sig till varandra? Ska det vara tillåtet att vara med i sådana här organisationer? Ju tidigare de här diskussionerna förs, desto bättre, så att inte rörelserna växer och de blir svårare att hantera framöver.

Vad bör medier tänka på när de rapporterar om rörelser som NMR?

– Jag tycker att man kan fokusera mer på lösningar, och inte bara på hotet som de utgör. Och då menar jag inte bara gällande lagstiftning, utan utifrån ett bredare perspektiv.

Janne Naess

Bildredaktör, fotograf och reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Almedalen 2018

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.