Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Så många tror att #metoo kommer leda till förändring

Publicerad: 4 december 2017, 07:35
Uppdaterad: 4 december 2017, 07:44

En ny undersökning av Novus på uppdrag av SVT visar att 7 av 10 svenskar tror att #metoo-uppropen kommer leda till förändring i samhället.


Ämnen i artikeln:

metooNovusSVT

#metoo-rörelsen har satt sin prägel på Sverige sedan i början på oktober. Under de senaste veckorna har bransch efter bransch slutit upp bakom egna versioner av upprop mot sexuella trakasserier och övergrepp – för några veckor sedan kom journalisternas eget upprop #deadline med över 4 000 namnunderskrifter.

Samtidigt råder en debatt om huruvida #metoo kommer att leda till någon verklig förändring i samhället. Det tror i alla fall 7 av 10 svenskar, enligt en ny Novusundersökning på uppdrag av SVT. Av 1022 tillfrågade svarade 67 procent av männen och 72 procent av kvinnorna ja.

Störst tilltro till uppropen finns enligt undersökningen i storstäder, medan lägst förtroende för #metoos påverkan finns hos Sverigedemokraternas väljare.

Bland den majoritet hos både män och kvinnor som tror att uppropet kommer leda till förändring, tror 74 procent att det kommer att resultera i att kvinnor kommer att ändra sitt beteende, genom att anmäla eller säga ifrån mer.

Bland de 19 procent som svarade att de inte trodde att #metoo-uppropen kommer att leda till förändring ansåg nästan hälften (47 procent) av männen att det var ett isolerat problem med några få som kränker kvinnor. Det tyckte dock endast 21 procent av kvinnorna.

62 procent av de som svarade nej ansåg att sexuella trakasserier är ett så djupt rotat samhällsproblem att #metoo inte spelar någon roll.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

metooNovusSVT

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev