Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Så krishanterar SD efter judeskämten

Publicerad: 7 oktober 2016, 07:46
Uppdaterad: 7 oktober 2016, 07:53

SD:s Oscar Sjöstedt: "Saker som är tillräckligt extrema, sjuka, absurda eller obscena kan man skratta åt".


Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Bara en dag efter uppmärksammade motionen från SD:s riksdagsledamot Anna Hagwall, tvingas SD hantera en ny skandal.

Den antirasistiska bloggen  "Inte rasist men”, har publicerat en film på sin Facebooksida där både Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt och gruppledaren Mattias Karlsson skrattar högt åt nazist- och judeskämt.

Filmen uppges vara från 2012 och visar vad som ser ut att vara en fest.

I klippet berättar Oscar Sjöstedt om sin tid som slaktare på Island.

Historien handlar om två tyska arbetskamrater som han i klippet menar är nazister. Han berättar bland annat om hur det två kollegorna heilar på fyllan och hur de behandlar fårkadaver – som de två tyska arbetskamraterna låter ligga kvar på slakterigolvet.

– Och så gick de fram och sparka på det här fåret. Och så gjorde de så här, säger Sjöstedt, och skrattar.

Efter det måttar han en spark och berättar vad kollegorna sade medan de sparkade på djuren på golvet:

– Die Juden, säger Oscar Sjöstedt i filmsekvensen.

De deltagande skrattar gott åt Oscar Sjöstedts historia. I slutet av klippet syns bland annat hur Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson är med på festen.

– Ja, det ser ut som det. Samtidigt har jag inget minne av den här episoden eller var det är taget någonstans eller i vilket sammanhang. Jag blir illa berörd när jag ser det. Det ser ju väldigt illa ut. Man får ju olustkänslor när man ser det men jag vet att Oscar både avskyr nazister och tycker om djur så jag måste utgå från att det är taget ur sitt sammanhang och att det handlar om att driva med extrema galna människor och sen framstår det på ett olustigt sätt, säger Mattias Karlsson till TT, via Aftonbladet.

Till skillnad från Anna Hagwall, vars utspel SD igår meddelade skulle få konsekvenser för hennes framtida arbete i partiet, tycker Mattias Karlsson inte att det finns anledning att ifrågasätta Oscar Sjöstedts roll som talesperson i ekonomiska frågor.

– Det är möjligt att man hade haft en annan bild om man fått se vad som skedde under hela kvällen. Taget ur sin kontext framstår det som en olämplig reaktion på bisarra, sjuka saker. Jag ser inte detta som uttryck för ideologisk avvikelse eller som något skulle motivera att man vidtog några åtgärder inom riksdagsgruppen, säger han till TT.

Oscar Sjöstedt kommenterar själv på sin Facebooksida:

"Ibland har man en tendens att skratta åt saker som är hemska, surrealistiska eller oväntade. Människor har en tendens att använda humor som en slags försvarsmekanism - så funkar i alla fall jag, på gott och på ont. Saker som är tillräckligt extrema, sjuka, absurda eller obscena kan man skratta åt för att det är så svårt att förhålla sig till på ett vanligt och rationellt sätt, utan att för den sakens skull uppskatta det.

Klippet känns väldigt olustigt och jag har förståelse för att man kan känna sig illa berörd när man ser det, det gör jag givetvis själv. Jag vill samtidigt betona att jag överhuvudtaget inte är involverad i händelseförloppet som beskrivs och givetvis ber jag om ursäkt om någon tagit illa vid sig".

Det här är inte första gången Sverigedemokraterna tvingas hantera publicerade skandalfilmer, inte många har nog glömt den omtalade "Järnrörsfilmen" från 2012. 

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev