Medier
Så hyllas Obamas avskedstal av experterna
Publicerad: 11 januari 2017, 10:20
Uppdaterad: 12 januari 2017, 08:23
Bild 1/2 "Istället för att rabbla upp allt som han har lyckats åstadkomma under sin tid vid makten, tar Obama tillfället i akt att ge världen en grundläggande föreläsning i vad demokrati är", säger Lisa Söderqvist på Westander, om Obamas avskedstal. Bild: Skärmdump från CNN
Retorikexperterna hyllar Barack Obama efter sista talet som president. "Obama lyckades täcka upp precis allt", säger Lisa Blomqvist, pr-konsult Westander.
I natt svensk tid höll Barack Obama sitt avskedstal som president, där han summerade sina åtta år i Vita Huset.
– Ni har gjort mig till en bättre president och en bättre man, sade han till publiken som skanderade "fyra år till, fyra år till".
I talet, som ägde rum på kongresscentret McCormick Place i Chicago, lyfte han framför allt upp demokratifrågan och uppmanade varje enskild person att ta sitt ansvar för att skapa en bättre värld.
Han menade bland annat att den amerikanska demokratin är hotad "så fort vi tar den för given".
– Vår konstitution är en fantastisk och vacker gåva. Men egentligen är den bara en bit papper. I sig själv har den ingen mening, det är vi människor som ger den betydelse. Det är upp till oss, sade han från scenen.
Obama passade även på att hylla frun Michelle, vilket skapade ett av talets mest känslosamma ögonblick och fick Obama själv att torka en tår.
– Du tog en roll som du inte bett om, och du gjorde den till din. Du har gjort mig stolt, och du har gjort landet stolt.
Experterna eniga om Obamas retorik
Avskedstalet hyllas nu världen över, inte minst av retorikexperter.
– Vilket tal, vilket sätt att avsluta en era. Obama lyckades här täcka upp precis allt: humor, allvar, skratt, gråt, det var rationellt och det var känslomässigt. Det är tydligt att han och hans medarbetare har lagt ned mycket tid på talet, det är otroligt välskrivet in i minsta detaljer och ordval, säger Lisa Blomqvist, pr-konsult med fokus på opinionsbildning på byrån Westander, till Dagens Media.
Hon menar att det framför allt var två saker som utmärkte sig i talet.
– Istället för att rabbla upp allt som han har lyckats åstadkomma under sin tid vid makten, tar Obama tillfället i akt att ge världen en grundläggande föreläsning i vad demokrati är, på ett modernt vis. Han berör alltifrån filterbubblor till vad politik och demokratibegreppet faktiskt innebär. Mellan raderna finns en väldigt ödesmättad känsla, som väl har att göra med den sits som världen befinner sig i, säger Lisa Blomqvist och fortsätter:
– Dessutom nämner han Trumps namn vid endast ett tillfälle, men påtalar samtidigt de bitar som Trump har sammankopplats med, såsom förnekelse av klimatförändringarna och att tala illa på nätet. Det gör att Obama verkligen behåller sin värdighet genom hela talet, något som genomsyrat hela hans mandatperiod.
Angående hyllningen till Michelle Obama, menar Lisa Blomqvist att den säkerligen kommer stärka henne i en potentiell egen politisk karriär.
– Här gör Obama en fin övergång från att ha pratat om världsläget, till att beröra det personliga, vilket blir en väldigt fin kontrast. Det har ju spekulerats en hel del i om huruvida Michelle Obama kommer att ge sig in i politiken på egen hand. När han kallar Michelle för en förebild för en framtida generation stärker det såklart henne ännu mer i en eventuell framtida politisk roll.
Vilka signaler om framtiden gav Obama i talet?
– Framför allt tolkar jag det som att han ber USA och hela världen att fortsätta att kämpa för en bättre värld och att varje människa måste ta sitt eget ansvar och göra det man kan. Det var verkligen inte någon signal om att "nu är allt över", utan snarare att vi måste fortsätta.
"Obamas största besvikelse"
Jonas Hellman är chef för public affairs på Prime, bodde i USA åren 2008-2012 och har bland annat arrangerat byråns presidentvalsresor. Han säger till Dagens Media att Obama i talet framför allt försökte kontrastera sig mot efterträdaren Donald Trump.
– Det är ju Obamas största besvikelse att Trump efterträder honom. Under talet trycker Obama mycket på att han är en god man, bland annat när han nämner att folket gjorde honom till en bättre människa och pratar om familjen, säger han och fortsätter:
– Efter ett tag med Trump som president kommer man antagligen längta tillbaka till Obama som just den "gode" presidenten, i och med att han faktiskt har suttit på posten i åtta år utan några skandaler. Med Trump kan vi bara ana vad vi har framför oss.
Talet i sig menar Jonas Hellman var genomtänkt och känslosamt.
– Precis som man kunde förvänta sig, Obama är bra på den här grenen med stora tal inför masspublik. Vad han däremot misslyckades med, som han var bra på i sina tidiga tal, var biten att försöka ena de olika politiska sidorna. Det här var mycket mer polariserat.
Lennart Nordfors är creative director på Gullers Grupp, och han menar att avskedstalet kanske var ett av Obamas bästa tal någonsin.
– Ett viktigt retoriskt grepp var att lyfta fram idéerna snarare än personer – talet var ett långt angrepp på Trump utan att nämna hans namn. Obama lyckades också kommentera bakgrunden till Clintons förlust utan att framställa det som en valananalys, säger han och fortsätter:
– Formen var ett idétal, ett linjetal riktat mot framtiden. Det var framåtblickande, och pekade ut vilken väg han anser att Demokraterna måste ta för att återta makten 2020. Målgruppen var lika mycket det egna partiet som amerikanerna i gemen. Det var ett vänstertal som handlade mycket om rättvisa och jämlikhet, och en förståelse för det moderna samhällets förlorare. Samtidigt knöt han ihop sin hela sin presidentperiod i slutet av talet. Hans presidentskap slutar där det en gång började – med devisen ”Yes we can”.