Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag03.06.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medier

Så hårdbevakar medierna USA-valet

Publicerad: 4 November 2016, 12:32
Uppdaterad: 7 November 2016, 08:24

Uppladdningen inför presidentvalet i USA är igång ordentligt – såhär kommer bevakningen se ut i de svenska medierna.


Ämnen i artikeln:

TV4SVTAftonbladetExpressenSvDDNSR

Den amerikanska presidentvalkampanjen har beskrivits som det fulaste i modern historia, och har till stor del bestått av smutskastning och personliga påhopp från de två presidentkandidaternas Donald Trump och Hillary Clintons håll.

Svenska mediers bevakning av det amerikanska presidentvalet har hittills omnämts som den mest massiva någonsin. Det visar inga tecken att förändras när tidpunkten då de första dörrarna öppnas till vallokalerna i USA närmar sig allt mer – närmare bestämt tisdag klockan 12.00 svensk tid.

TV4 gör maratonsändning

Hos TV4 trappas bevakningen upp dag för dag i slutskedet av valrörelsen, i TV4Nyheterna, Nyhetsmorgon, på TV4 Play och på tv4.se. Klockan 06.00 på valdagen startar det 30 timmar långa maratonprogrammet.

– Jag skulle säga att det här är den längsta livesändningen vi någonsin har planerat, även om det har blivit längre vid vissa extrema nyhetshändelser som till exempel Paris-dåden, säger Mattias Hägerlund, exekutiv producent på TV4, till Dagens Media.

Programledarna kommer att jobba i 4-6-timmars-pass, och sändningen inleds med Tilde de Paula Eby och Jesper Börjesson, som sedan byts av med Ulrika Nilsson och Thomas Ritter och Soraya Lavasani och Peter Lindgren. Under natten leds sändningen av Anna Lindmarker och Anders Pihlblad. Marcus Oscarsson kommer bjuda på analys i studion.

– Programledarna är väldigt taggade tack vare den stora spänning som råder, det finns en stor iver att få komma igång. Våra fem team på plats i USA längtar också efter att få komma i sändning. Det blir väldigt lättjobbat när alla är så engagerade som nu, fortsätter Mattias Hägerlund.

Tidigare år har TV4 lagt krut på att bygga upp en studio på plats, vilket tagit en hel del resurser. I år satsar man istället på att ha flera team på plats som kan täcka olika delar av USA. På plats finns Rolf Porseryd som följer Hillary Clinton, Elisabet Frerot som följer Donald Trump, Samir Abu Eid följer amerikanska väljare i Kalifornien, Jenny Strömstedt som följer amerikanska väljare i Ohio och Ann Tiberg som följer väljare i Texas.

– Anledningen är att vi lägger stor vikt vid att få med vanliga amerikaner i den här sändningen.

Har ni lagt mer krut på bevakningen av det här valet än tidigare?

– Det vore hyckleri att säga att vi inte bevakar detta val hårdare än tidigare. Det beror helt enkelt på hur valet ser ut, med två kandidaterna som väcker starka känslor och den stämningen som råder. Dessutom är det en annan konkurrens i Sverige just nu, med många fler medier som bevakar blir det såklart en uppskruvning. Men framför allt handlar det om att det finns ett väldigt stort intresse bland våra tittare.

"Måna om att inte tappa bort andra delar av världen"

SVT kommer sända direkt under ett dygn med start den 8 november klockan 11.55 på webben. Valvakan i SVT1 startar 22.30 och sänds både linjärt och på webben.

Anna Hedenmo kommer befinna sig i SVT:s valstudio i Washington och leda valvakan därifrån. Anders Holmberg programleder delarna av Aktuellt och Gomorron Sverige som sänds direkt från Washington. På plats finns även sex reportrar, däribland Carina Bergfeldt, Erika Bjerström och Stefan Åsberg. Henrik Ekengren Oscarsson kommer kommentera valet.

– Under natten kommer vi främst rapportera från Washington och studion där. Runt sex på morgonen flätar vi oss samman med Godmorgon Sverige för att sedan varva både från USA och Sverige, säger Eva Landahl som är samhällschef på SVT.

TV4 har lagt större krut på att bevaka det här valet än tidigare, men Eva Landahl säger att hon inte ser samma tendenser för SVT.

– Naturligtvis satsar vi mycket nu för det är ett ganska så speciellt val med rätt aggressiva valkampanjer. De två kandidaterna står långt ifrån varandra åsiktsmässigt och vi har jobbat mycket med att lyfta sakfrågor och gjort en hel del digitala satsningar, säger hon och fortsätter:

– Men vi har också varit måna om att inte tappa bort andra delar av världen, det är viktigt att hålla det fokuset samtidigt. Jag tycker inte att vi gör så mycket mer än de senaste valen. Jag jobbade under de två senaste valen och under det första Obama-valet rapporterade vi väldigt mycket. Det andra Obama-valet var det lite lägre aktivitet och nu tycker jag att det har gått upp igen inför det här valet. Det handlar mycket om att kandidaterna är så olika varandra.

Expressen sänder från CNN

Expressen samarbetar med CNN och har haft en "USA-studio" som pågått åtta kvällar i rad fram till valet. Augmented reality används för att visa grafiken. På valdagen sänder Expressen både från Stockholm och CNN:s kontor i New York. Hannes Nelander och Karin Bülow Orrje leder sändningarna hemifrån, medan bland andra Anna Herdenstam är på plats i USA.

I TV3 startar Aftonbladet Morgons valvaka live från midnatt fram till klockan nio på morgonen. Sändningar går även att följa på webben från studion i New York.

Programledarna Karin Magnusson och Henrik Torehammar leder sändningen, Robert Laul och Pontus Orre kommenterar och på plats i USA finns även fem reportrar.

I Kanal 5 direktsänder man "Trump vs Clinton – Filip och Fredriks valvaka" med Fredrik Wikingsson och Filip Hammar klockan 23.00 på valdagen.

Hos Sveriges Radio sänds Ekots valvaka i P1 direkt från Washington och leds av Helena Groll och Johar Bendjelloul. Från Washington sänder även P4 Extra och Lotta Bromé, medan P3 Nyheter satsar på en valkväll samt en valmorgon tillsammans med Morgonpasset i P3.

Svenska Dagbladet sänder live på webben under både valnatten och morgonen. Fyra reportar kommer vara på plats.

Dagens Nyheter kommer ha fyra tv-sändningar under kvällen, valnatten och morgonen som rapporterar direkt från USA. Totalt bevakar fyra reporter-team valet på plats.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.