Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag12.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medier

Så bemötte medierna Trumps Sverige-uttalande

Publicerad: 20 Februari 2017, 08:19
Uppdaterad: 20 Februari 2017, 14:13

Den amerikanske presidentens påstående om att något hemskt hade hänt i Sverige skapade stor förvirring.


Det var under ett massmöte i Florida, i samband med att den amerikanske presidenten talade om invandringspolitiken i Europa, som Donald Trump i helgen plötsligt lyfte Sverige som ett exempel.

Presidenten talade om vikten av att försvara USA:s säkerhet, och pekade sedan på händelser i Tyskland och Sverige.

”Se vad som hände igår kväll i Sverige. Sverige, vem hade kunnat tro det?”, sade presidenten, utan att närmre precisera vad han syftade på.

Det vaga uttalandet skapade stor förvirring.

”Sverige? Terror attack? Vad har han rökt?” twittrade exempelvis före detta utrikesminister Carl Bildt.

 

Även arbetsmarknadsminister Ylva Johansson ställde sig frågande till Donald Trumps påhopp.

– Vi vill veta vad han menar. USA:s president talar och hela världen lyssnar. Han talar om Sverige på ett sätt som inte vi förstår vad han menar eller syftar på – i samband med terrordåd i andra länder. Det är rimligt om vi får svar på den frågan, sade hon i SVT:s Agenda på söndagen.

Under hashtaggen #lastnightinsweden skojades det frisk på Twitter om vad presidenten menat – alltifrån att köttbullarna tagit slut till att alla i Sverige hade fri sjukvård.

Den svenska förvirringen uppmärksammades av flera internationella medier och nyhetsbyråer som Reuters, AP, AFP, The Guardian, Huffington Post och New York Times. Även CNN gjorde inslag om den nationella förvåningen.

På söndagskvällen försvarade Trump sitt uttalande genom att tittra följande:

”Mitt uttalande om vad som händer i Sverige syftade på ett inslag som sändes i Fox News som handlade om invandrare och Sverige.”

 

Inslaget han tros referera till är en intervju som tv-kanalen gjort med den amerikanske dokumentärfilmaren Ami Horowitz. I sin dokumentär tar Horowitz upp påstådda negativa effekter av invandringen i Sverige.

Aftonbladet valde efter presidentens förklaring att lägga ut en artikel på engelska där tidningen pekade på flera fel i det aktuella Fox-inslaget.

I och med Trumps tweet sade sig Sveriges ambassad i Washington, som tidigare krävt en förklaring från presidenten, se saken som utredd, enligt en kommentar till Dagens Nyheter.

Mikaela Åkerman

Mikaela.Akerman@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.