Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Rullande Almedalssoffa ska stoppa machokulturen

Publicerad: 7 juli 2016, 14:33
Uppdaterad: 7 juli 2016, 14:35

ALMEDALEN 2016. Inrikesminister Anders Ygeman är en av besökarna i "Samtalssoffan" i Almedalen.


Ämnen i artikeln:

Almedalen

En orange soffa rullas runt i Almedalen för att uppmuntra till samtal och fungera som en "motpol till envägskommunikation och högljudda debatter".

Under veckan har bland andra inrikesminister Anders Ygeman samtalat i soffan angående problemet med machokultur och supporterkultur inom herrfotbollen.

Soffan är en del av kampanjen "Stoppa machokulturen" som drivs av Byggnas och Byggcheferna i syfte att förnya kulturen inom byggbranschen och den förlegade "grabbiga machokulturen" inom branschen.

Vem som helst kan delta i samtalsoffan men det finns några regler att förhålla sig till, så som att undvika att tala i generella ord som "man" och "andra" och istället använda "jag". Om någon av personerna i soffan inte skulle hålla sig till reglerna kan den andra samtalspartnern trycka på en knapp som ger ifrån sig ett "bu-ljud".

Kampanjen "samtalssoffan" drivs enbart genom sociala medier och genom möten på gatorna i Almedalen. Soffan hittas genom ett gps-chip som gör att man kan spåra den via hemsidan "stoppamachokulturen.nu".

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Almedalen

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev