måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Zlatan äger dokumentären om sig själv

Publicerad: 13 oktober 2014, 08:42
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:26

Zlatan och Svenska Fotbollförbundet äger tillsammans den hyllade Kanal 5-dokumentären.

Ämnen i artikeln:

Zlatan Ibrahimovic

EW

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

DT

Dante Thomsen


”Under mer än ett halvårs tid har ett team från Kanal 5 fått unik tillgång till Rosengårds stolthet: Zlatan - och hans pappa”.

Så presenterade Kanal 5 dokumentären ”Ibrahimovic – från Rosengård med mer än ett mål” inför premiären.

Man uppgav även att idén till dokumentären kom från Zlatan själv samt att produktionsbolagen ”Red Cabin Productions och Luckyday” gjort filmen ”för SBS Discovery Media”.

Nu rapporterar Fotbollskanalen.se att det är Zlatan och hans rådgivare Mika Lepistö som ligger bakom produktionen och även har fått Svenska Fotbollförbundet att gå in som delägare i filmen.

– Vi har gjort en överenskommelse med de inblandade parterna. Det blev så här eftersom förbundet äger rättigheterna till mycket av bilderna som är med i dokumentären, säger Camilla Hagman, som är förbundets marknads- och kommunikationschef till fotbollskanalen.se.

Enligt henne äger Zlatan Ibrahimovic och förbundet 50 procent var av rättigheterna. Det är rättigheter som kan bli värda mycket pengar då filmen nu planeras att gå på export till resten av världen.

Kanal 5 har enligt uppgift till Dagens Media sändningsrättigheterna till dokumentären i de nordiska länderna. Den första delen, som sändes för en vecka sedan, sågs av totalt 522 000 tittare. Ratingen i Kanal 5:s huvudmålgrupp 15 till 44 år blev 6,6 procent, och tittartidsandelen 25 procent. Andra delen sänds i kväll.

Calle Jansson, kanaldirektör på SBS Discovery, är exekutiv producent för dokumentären.

Han säger att äganderättigheterna inte påverkat innehållet i dokumentären.

– Vi har ett avtal med Svenska Fotbollsförbundet som vi kommuncierat på pressmeddelandenivå och där stannar kommentaren för oss. Men det är inga konstigheter i vad vi kommit överens om, säger han till Dagens Media.

Precis som Camilla Hagman på Svenska Fotbollsförbundet uppger Calle Jansson att uppgörelsen handlar om rättigheterna.

– Vi måste ha massor av rättigheter till klipp och bakgrundsmaterial. Det är ingen hemlighet. Hur Svenska Fotbollsförbundets sedan har gjort bakom detta har jag inget med att göra, det lägger jag mig inte i.

Calle Jansson hyllar också regissören Tomas Axelssons arbete.

– Jag känner honom från Strix och han var mest lämpad att göra det här. Det har varit en komplex produktion med starka viljor och begränsad tid och det blev mycket bättre än vad jag någonsin kunde tro. Zlatan har varit oerhört generös och det har inte varit någon prestiege i att det är hans idé. Det har känts jättekul att få jobba med dokumentären.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev