Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Ytterligare en SVT-reporter hotad i Egypten

Publicerad: 9 Februari 2011, 06:28
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:22

Rapports reporter Claes JB Löfgren utsattes under gårdagen av hot från en grupp män och tvingades radera sitt filmmaterial. Samtidigt har Bert Sundström nu fått återvända hem.


Ämnen i artikeln:

SVT

Det var när Claes JB Löfgren var på väg i en taxi som han stoppades av säkerhetspolisen under gårdagen, det skriver Rapport.

– Vi hade åkt dit för att intervjua en ung egyptier om situationen för unga, och valde att göra intervjun i ett gated community för att hålla låg profil. När vi var på väg därifrån stannades vi av en bil, och en man kom ut till oss. Man såg på hans sätt att röra sig att han inte var vem som helst, säger Claes JB Löfgren till Rapport.

Han tvingades till slut radera materialet innan säkerhetspolisen var nöjd.

Men episoden tar inte slut där. När Claes JB Löfgren skulle träffa egyptiern för att ta om intervjun stoppades han återigen.

Den här gången av en grupp män som uppträdde hotfullt.

- Plötsligt stannade det en bil med ett antal män i vid oss. Man såg direkt att de inte hade goda avsikter, säger han till rapport,

Den här gången kom dock några andra, mer välsinnade egyptier till undsättning.

-Det uppstod ett bråk mellan dem som ville ge sig på oss och några som ville skydda oss. Vi lyckades ta oss till en armépostering för att ta skydd.

Efter ytterligare ett förhör fick Claes JB Löfgren åka tillbaka till Kairo, utan att ha behövt radera sitt material.

I förra veckan skadades Bert Sundström, en annan SVT-reporter allvarligt när han attackerades av en grupp civila. Under attacken tillfogades han flera knivhugg i ryggen och i magen. Dessutom fick han en skallskada.

– Jag är glad att jag lever, sa Bert Sundström på telefon till SVT:s utrikeschef Ingrid Thörnqvist, när han vaknat upp på sjukhuset.

I förra veckan greps också SVT-reportern Samir Abu Eid och fotografen Pernilla Edholm i Kairo.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.