Youtube avbryter samarbete med Pewdiepie efter antisemitiska skämtet

2017-02-14 15:23  

Bara timmar efter att Disney väljer att avsluta sitt samarbete med svenske Youtubestjärnan Pewdiepie, meddelar Youtube att man ställer in andra säsongen av serien "Scare Pewdiepie".

Nu väljer Youtube att ställa in den andra säsongen svenske Youtubestjärnan Pewdiepies realityserie "Scare Pewdiepie" och tar även bort honom från sitt sponsrade premiummaterial. Det rapporterar Variety.

Anledningen är den Youtubefilm där Pewdiepie på ett grovt vis skämtar om judar, som under det senaste dygnet fått stor spridning. 

Nyheten kommer bara timmar efter att Disneys Maker Studios meddelat att de avslutar sitt samarbete med Pewdiepie, pågrund av samma video.

I filmen visar Pewdiepie upp hur han provar på tjänsten Fiverr, där man kan sälja och köpa i princip vad som helst. Genom tjänsten anlitade Pewdiepie två personer att för en kostnad av fem dollar, hålla upp en skylt där det stod "Död åt alla judar".

Pewdiepie själv menar att hans poäng med videon var att uttrycka kritik mot det absurda i en onlinetjänst där det går att köpa och sälja nästan vad som helst för en väldigt låg summa pengar.

Videon har dock tagits bort från Pewdiepies Youtube-kanal. Det är däremot oklart om det är han själv eller Youtube som har plockat ned videon, på grund av att den bröt mot plattformens policy.

Enligt Youtubes riktlinjer kan innehåll få ligga kvar som är kränkande eller av låg kvalitet, om det har för avsikt att vara humor eller satir. Däremot tas innehåll bort om avsikten är att uppmana till våld eller hat, skriver Variety.

Amanda Törner

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt