Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera


Rörligt

Youtube anklagas för olaglig datainsamling om barn

Youtube bryter mot lagen genom att samla in och rikta annonser till barn, det menar 23 olika grupper som har lämnat in ett klagomål till amerikanska myndigheter.

Christopher Karlsson

christopher.karlsson@dagensmedia.se


Publicerad: 09 April 2018, 08:20
Uppdaterad: 09 April 2018, 08:20

Ämnen i artikeln:

YoutubeGoogle

foto: montage

Flera grupper i USA hävdar att Google-ägda Youtube bryter mot barnskyddslagstiftningen genom att samla in personuppgifter och annonsera till personer under 13 år. Tillsammans har 23 barnförespråkargrupper, konsumentgrupper och privatlivsgrupper lämnat in ett klagomål hos myndigheter i landet, skriver The Guardian.

Enligt grupper som Campaign for a Commercial-Free Childhood och Center for Digital Democracy lagras bland annat plats, enhetsinformation och telefonummer. Dessutom spåras de över olika webbsidor och tjänster utan föräldrarnas tillstånd, vilket krävs enligt US Children's online privacy protection act (Coppa).

Grupperna uppmanar FTC, amerikanska motsvarigheten Konsumentverket och Datainspektionen, att utreda Google gällande de påstådda anklagelserna.

Enligt grupperna används Youtube till 80 procent av amerikanska barn mellan sex till 12 år, vilket gör det till den populäraste plattformen hos barn i landet. Google har dessutom appen Youtube kids som är framtagen för att visa passande material och annonser för barn.

Jeff Chester på Center för Digital Democracy säger till The Guardian att Google har agerat felaktigt genom att hävda att Youtube är för personer i åldrarna 13 år och uppåt, samtidigt som de lockar in barn under 13 år till en annan annonsfylld plattform.

– Precis som Facebook har Google fokuserat sina stora tillgångar på att generera vinst istället för att skydda integritet, säger Jeff Chester till The Guardian.

Ämnen i artikeln:

YoutubeGoogle

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Missa ingenting från Dagens Media! Prenumerera på vårt nyhetsbrev helt gratis!

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.