Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Yellow Bird öppnar i London

Publicerad: 12 oktober 2017, 13:09
Uppdaterad: 12 oktober 2017, 13:18

Bild 1/2  

Svenska produktionsbolaget expanderar: "Tentaklerna har varit där länge och nu är det läge att växa".


Svenska produktionsbolaget Yellow Bird ligger bakom succéer som Millennium-trilogin, Wallander och Rebecka Martinsson öppnar Londonkontor.

Förutom verksamhet i Sverige har Yellow Bird även kontor i Köpenhamn och en rad projekt i Norge.

Det är bolagets Cheif Creative Officer, Berna Levin, som ska leda expansionen Yellow Bird Productions UK.

– Det är ett naturligt nästa steg. Vi har haft flera projekt på den engelska marknaden och nu hoppas ha vi ha koll på saker själva hela vägen ut även i Storbrittanien, säger hon till Dagens Media. 

Yellow Bird Productions UK ska i första hand koncentrera sig på att ta fram originalidéer och producera projekt med "skandinavisk touch" för den brittiska marknaden.

– Förhoppningen är att vi ska fortsätta producera lika mycket, om inte mer, här i Sverige. Men samtidigt göra lika mycket där. Vi ska göra dubbelt så mycket helt enkelt. Tentaklerna har varit där länge och nu är det läge att växa.

Finns det redan nu planer för produktioner?

– Vi är ett väldigt tidigt stadie där vi just satt igång. Till en början ska satsa på det vi är bra på, nämligen svensk crime. 

Yellow Bird Productions UK kommer ha sin bas i centrala London, .

– Vår förhoppning är att detta också ska hjälpa svenska manusförfattare och regissörer som vi samarbetar med att lättare få se sina projekt bli förverkligade på den internationella arenan. Vi kommer satsa på både remakes av skandinaviska projekt och självklart hitta nya nordiska originalidéer samt böcker som vi gör direkt för den brittiska och internationella marknaden, säger vd:n Johannes Jensen.

Yellow Bird startades 2003 i av författaren Henning Mankell. Bolaget släppte en serie av filmer baserade på berömda detektiv Kurt Wallander som nådde ut på den svenska och internationella marknaden.

Simon Nilsson

simon.nilsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.