Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

"X Factor är inget fiasko"

Publicerad: 15 januari 2013, 12:07
Uppdaterad: 6 december 2015, 13:58

Svenskarna har inte tröttnat på talangjakter – men programmen måste engagera. Det säger TV4:s programchef Fredrik Arefalk i en intervju om succéformatet "Idols" comeback och nedläggningen av "X Factor".


Ämnen i artikeln:

The VoiceIdolX FactorTV4

Efter två år och två ersättare – "The Voice" och "X Factor", som inte levde upp till förväntningarna, – återvänder "Idol" till tv-rutan. TV4:s programchef Fredrik Arefalk fick frågan om varför "Idol" gör comeback i höst.

– För att det är ett av våra mest populära program någonsin. "Idol" är originalet och har blivit något av en institution i underhållningsvärlden. Innehållsmässigt är "Idol" också det absolut starkaste av talangjaktsformaten, säger han till dagensmedia.se.

Samtidigt har formatet några år på nacken, varför ska man bli upphetsad över "Idol 2013"?

– Det bygger naturligtvis på att vi har en fortsatt stark tro på att vi kan göra relevant och engagerande underhållning inom ramarna för "Idol". Vi har ett brett utbud nästa höst och "Idol" kommer att vara en perfekt hörnpelare i tablån.

För två år sedan la ni "Idol" på is, vad föranledde det beslutet?

– Det är en lång historia som handlar om att vi sedan en väldigt lång tid tillbaka har haft option på "X Factor". Det har alltså funnits som ett alternativ under en lång period och nu valde vi att lägga det i höstas.

"X-Factor" lanserades som TV4:s största satsning någonsin och marknadsfördes rejält, varför tror du att programmet inte lyckades locka tittarna i samma utsträckning trots det?

– Det är självklart för oss att satsa stort när vi lanserar nya program och vi gör allt för att nå igenom till publiken så det är inget unikt för "X-Factor". Men det finns flera förklaringar till varför "X Factor" inte blev lika stort och jag tror bland annat att man får sätta in det i sammanhanget, säger han och fortsätter:

 – 2011 och 2012 var en intensiv period där det dök det upp väldigt många nya talangjakter i Sverige varav två var hos oss. Jag har fått en känsla av att det blev något av en överdos av nya titlar. Det har mynnat ut i att vi tror på det här med att återgå till "Idol".

Vad beror det på?

– "Idol" är originalet och det är det formatet som andra program har fått förhålla sig till även om de har haft en egen struktur och uppbyggnad. "Idol" är starkast av alla talangjakter helt enkelt. Jag kan bara tycka att "Idol" i sin enkelhet och tydlighet är överlägset alla andra liknande format. "Idol" börjar i det lilla rummet men utmaningen och publiken blir bara större och större för varje steg deltagarna tar. Det ger programmet en renhet och en tydlig dramaturgi.

Är "X Factor" ett fiasko?

– "X Factor" gick helt okej och det är definitivt fel att beskriva programmet som ett fiasko, även om det inte riktigt nådde upp till våra förväntningar. Beslutet att ta tillbaka "Idol" bygger på att vi tycker att det innehållsmässigt är ett starkare alternativ och inte på att "X Factor" är ett enormt misslyckande för oss.

Det är inte bara så att svenskarna är trötta på alla talangjakter?

– Talangjakter har funnits sedan tv:s barndom och de kommer garanterat att finnas även i framtiden. På 90-talet hade vi "Sikta mot stjärnorna" och sedan hade vi "Idol". Musik och människors drömmar om att bli stjärnor är ett tidlöst koncept och knappast någon tillfällig trend. Vad det handlar om är att skapa relevant och engagerad underhållning. Lyckas vi med det kommer tittarna att vara där.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

The VoiceIdolX FactorTV4

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.