Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Workplace-genren hotad

Publicerad: 15 maj 2009, 08:59
Uppdaterad: 6 december 2015, 16:31

Granskningsnämndens beslut att fälla TV4-programmen "Advokaterna" och "Semestersvenskar" kan få konsekvenser på hela genren. "Beslutet kan komplicera produktionen av den här typen av serier", säger Fredrik Arefalk, programchef på TV4.


I måndags kunde Dagensmedia.se berätta att TV4 programmen "Advokaterna" och "Semestersvenskar" fälls av Granskningsnämnden, GRN, för otillbörligt gynnande av advokatbyrån Försvarsadvokaterna och researrangören Fritidsresor.

- Beslutet kan komplicera produktionen av den här typen av serier. Vi måste kunna befinna oss i en verklig miljö och vi kan inte redigera verkligheten, säger TV4:s programchef Fredrik Arefalk till Dagensmedia.se.

Nämnden ser inget hinder att göra liknande produktioner i fortsättningen och menar att exponeringen av varumärkena enkelt hade kunnat minskas.

- Det handlar om graden av exponering. När det gällde "Advokaterna" fokuserades på företagets namn i nästan två minuter i en scen, det hade kunnats göra mycket kortare. I fallet med "Semestersvenskar" så var det en sammanvägning av många kännetäcken för Fritidsresor som ledde fram till beslutet, säger Eva Tetzell, ställföreträdande direktör på GRN.

Nu väntar länsrätten för TV4 och nämnden har yrkat böter på 150.000 kronor för "Advokaterna" och 100.000 kronor för "Semestersvenskar".

- Jag oroas över den här hårda bedömningen. Jag skulle hålla det för sannolikt att vi överklagar, säger Fredrik Arefalk.

Linus Kannerberg

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev