Vrede mot Uppdrag Granskning

2014-05-08 08:55  

UPPDATERAD. I gårdagens program synade "Uppdrag Granskning" vänsterextremismen. Programmet har rört upp känslor, och nu ifrågasätts SVT på flera plan.

Gårdagens "Uppdrag Granskning" var en uppföljning från föregående veckas program om det nazistiska våldet. Programmet granskar det vänsterextrema våldet under parollen "Det goda våldet".

I kolumner, krönikor och sociala medier vänder sig människor mot granskningens upplägg.

Sveriges Radios programledare Ametist Azordegan valde att visa sin ilska på Twitter.

"Kan inte Janne Josefsson bara komma ut som nazist/SVP en gång för alla?" skriver hon.

Påhoppet på SVT-profilen blev ifrågasatt, och många undrade om uttalandet verkligen är förenligt med public service regler kring opartiskhet. Ametist Azordegan valde efter en stund att ta bort tweeten, men fortsatte att argumentera för sina ståndpunkter.

"Janne Josefsson är en journalist. Inte ett politiskt parti. Han får tas avstånd från och kallas vad som helst av andra på Public Service"

"Det jag sa om att Janne kanske ska 'komma ut som nazist' må vara osmakligt, men inte emot några regler för public service-profiler i valår", skrev hon bland annat.

Staffan Dopping är en av de som har reagerat på SR-medarbetarens frispråkiga twittrande.

"Och på Twitter kan en radioprofil antyda att en SVT-profil har nazistiska böjelser…#opartiskhet", twittrar han och påpekar att osäkerheten om vad opartiskheten egentligen innebär fortfarande är stor.

Redan innan granskningen av vänsterextremisterna sändes igår kväll skrevs flera krönikor om programmet.

"Kvällens 'Uppdrag Granskning' om det vänsterextrema våldet skvallrar om ett underliggande problem inom svensk journalistik. SVT har konsekvent misslyckats med att skildra nazismens framväxt genom förmildrande formuleringar och ett ständigt behov av att ställa högerextremism i relation till våldsyttringar på den yttersta vänsterkanten", skriver Daniel Mathisen på Dagens Arena.

Även Malin Ullgren, redaktör på DN Kultur, är kritisk. Hon ifrågasätter att Uppdrag Granskning, som hon säger, relativiserar nazismen genom att sände de två programmen i följd.

Malin Ullgren kallar granskningen för försåtlig och skriver:

"Som om dessa grupper enbart var två stridande gäng som inte berör oss andra. Så är det inte – för just nazisterna och högerextremisterna har reellt politiskt inflytande i Sverige och Europa – vänstermilitanta Revolutionära fronten är inte i närheten av ett sådant inflytande." skriver hon i en krönika.

Nils Hansson, projektledare och ansvarig utgivare för Uppdrag Granskning, tycker att båda granskningarna är befogade.

– Jag tycker att de här reaktionerna bekräftar behovet av programmet. Vi vill granska det politiska våldet och antidemokratiska rörelser vars mål är att skrämma människor med våld, säger han.

Om kritiken att Uppdrag Granskning jämför de båda sidorna säger Nils Hansson följande:

– De är ju jämförbara i den mån att de både använder sig av antidemokratiska metoder och tar till våld som drabbar oskyldiga. Jag kan inte se annat än att det här är en väl motiverad granskning.

Hur ser du på kritiken kring att nazister och högerextrema har mer inflytande i den europeiska kontexten?

– Det är svårt att kvantifiera vem som har mest inflytande och mest makt. I Sverige är båda dessa grupper ganska små, men de ställer ändå till ett helvete för många.

LÄS OCKSÅ:

SVT agerar mot SR – nazistbråket uppe på ledningsnivå

SR om nazipåhoppet: "Oacceptabelt" 

Pär Ullrich

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt