Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Volvo anmäler SVT till GRN

Publicerad: 22 Mars 2012, 08:15
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:28

Volvo anser sig ha blivit uthängda som skattesmitare av Aktuellt och anmäler nu sändningen till Granskningsnämnden för radio och tv.


Ämnen i artikeln:

SVTVolvo

I det inslag som Aktuellt sände den 1 mars sägs i påannonsens att Volvo har nytt sinnrikt skattesystem för att slippa betala bolagsskatt i Sverige. I inslaget intervjuas en privat åkare som kör en Volvo-lastbil och han häpnar när SVT:s reporter visar att han betaler mer i bolagsskatt än vad Volvo gör.

Volvo säger att den skattekonstruktionen de använder är allt annat än ny. Systemet med så kallade transferpriser, som åsyftas i inslaget, är godkänt av OECD och används av de flesta multinationella företag.

– Syftet med transferprismodellerna är inte att undkomma skatt i Sverige. Det här är första gången under mina tio år i koncernen som vi väljer att gå till granskningsnämnden. Någonstans går det en gräns och vi tycker faktiskt att den passerats i det här fallet, säger Mårten Wikforss, presschef på Volvo.

Modellen innebär, enligt Volvo, att den sammantagna förlusten inom Volvos utländska bolag som använder transferpriser, leder till lägre bolagsskatt i Sverige. När vinsten sedan ökar i de länderna, ökar också bolagsskatten i Sverige.

Enligt Volvos årsredovisningar har bolaget betalat cirka 19 miljarder kronor i bolagsskatt mellan 2007 och 2011. Av den summan har 1,1 miljarder kronor betalats i Sverige. Den låga skatten förklaras med att Volvo endast har 5 procent av sin totala försäljning i Sverige.

– Om vi tillverkar produkter i fabrik i Brasilien med hjälp av brasilianska anställda och sedan säljer dem med vinst på den brasilianska marknaden, är det klart att de brasilianska skattemyndigheterna vill ha sin del av vinsterna, säger Mårten Wikforss.

Dagensmedia.se har sökt Eva Landahl, ansvarig utgivare för Aktuellt, för en kommentar.

Henrik Widell

Ämnen i artikeln:

SVTVolvo

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.