Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag25.05.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

"Vill smälla något hårt i huvudet på Scherman och Ellung"

Publicerad: 16 Maj 2013, 13:33
Uppdaterad: 11 December 2015, 07:49

Nyhetsbolagets tidigare ledning med Jan Scherman och Göran Ellung i spetsen anklagas för att ha ”gjort allting fel” – och ha orsakat TV4 News haveri.


Ämnen i artikeln:

BonnierNyhetsbolagetTV4-gruppenTV4 NewsTV4

I måndags stod den rutinerade och frispråkige TV4-reportern Ulf Kristofferson på Publicistkklubben och spådde att TV4 News skulle läggas ned inom kort.

I dag står det klart att han hade rätt.

Han lägger hela skulden för TV4 News misslyckande på Nyhetsbolagets tidigare ledning med Jan Scherman, Göran Ellung och Annakarin Runestad i spetsen.

– De ansvariga gjorde i stort sett alla fel man kunde göra när kanalen startades, säger Ulf Kristofferson till Dagens Media.

Han får medhåll av Jens B Nordström, ekonomireporter på Nyhetsbolaget som är heligt förbannad.

– Jag har en stor önskan att smälla något hårt i huvudet på dem. Och till viss del även på Casten Almqvist. Det är bottenlöst illa skött, säger Jens B Nordström.

Anna Herdenstam, huvudankare på TV4 News, är kritisk mot den tidigare ledningens beslut att skriva avtal med Com Hem.

– Man betalade stora pengar för att ligga i deras nät, och ge dem exklusivitet. Det är bland annat det som har sänkt oss kostnadsmässigt, säger hon.

Ulf Kristofferson listar fyra allvarliga misstag som den tidigare ledningen bär ansvaret för. TV4 News och Nyhetsbolaget sjösattes med ambitionen att 50 miljoner kronor skulle sparas över två år.

– I Norge och Danmark har man satsat när man lanserat sina nyhetskanaler och pumpat in friska miljoner. Det säger sig självt att man måste göra det. Här var det istället förknipppat med stora sparkrav, säger Ulf Kristofferson.

Ett andra misstag var att lansera TV4 News utan en webbstrategi – vilket innebar att kanalen var beroende av en enda plattform. Ulf Kristofferson anklagar också Jan Scherman och Göran Ellung för att initialt ha lagt stort fokus på att införa en överdimensionerad kader av mellanchefer via en så kallad matrisorganisation.

– De tillsatte alla sina gamla kompisar som mellanchefer. De valdes inte ut för sin kompetens, utan deras främsta egenskap var att de var lydiga personer som inte vågade säga emot främst Jan Scherman, som var drivande i det gänget.

Det fjärde misstaget var den stora uppslitande strid som Nyhetsbolagets ledning orsakade när de försökte försämra villkoren för de anställda.

– Istället för att ge incitament för att få folk att vilja jobba hårdare fick man personalen att må dåligt genom att kraftigt vilja försämra villkoren.

Anna Herdenstam är också mycket kritisk till sprakraven som kom med födseln av TV4 News. Det har lett till att personalen har fått slita ut sig totalt.

–  Samtidigt som man startade en helt ny 24 timmars-kanal beslutade man om besparingar på 50 miljoner. Alla har gått in för det hårt. Många har jobbat ut sig fullständigt. Det är inte bara slöseri med pengar, det är slöseri med mänskliga resurser, säger hon.

Många upplever det som ett stort svek att TV4 News skrotas efter bara ett år och fem månader. Löften ska initialt ha getts som gjorde gällande att kanalen skulle få uppemot tre år på sig att nå målen.

– Även om det var väntat känns det som en chock och en käftsmäll. När projektet startade fick vi veta att det skulle få pågå i två till tre år innan man skulle gå med vinst. Att man nu lägger ner när TV4 News bara har fått leva i ett och ett halv år är en jättestor besvikelse. Vi gick in det här med liv och lust, säger Anna Herdenstam.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.