Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Videoreklam i sociala medier – som att jaga efter stökiga småbarn

Publicerad: 28 april 2016, 11:37
Uppdaterad: 28 april 2016, 11:47

Foto: Janne Næss

Videoreklam i play-tjänster skapar mindre stress än reklam i sociala medier och på Youtube. Det visar en neurovetenskaplig studie beställd av Discovery Networks.

Ämnen i artikeln:

Discovery NetworksFacebookYoutube

MN

Madeleine Nilsson

madeleine@dagensmedia.se


Discovery Networks har låtit undersöka hur svenskar tittar på och uppfattar reklam i anslutning till fullängdsprogram på playplattformar, jämfört med reklam som erbjuds i pre-rolls eller kopplat till kortformats-video på exempelvis Youtube och Facebook, samt tv-klipp och inslag på tidningssajter.

– Jag tycker att det är superhäftigt att vi är först i Norden med en sådan här studie, säger Sami Vikback, intäktsdirektör på Discovery Networks, till Dagens Media.

Studien visar bland annat att tittarens uppmärksamhet och engagemang är dubbelt så högt för program i play jämfört med video i korta format i sociala medier, på Youtube och tidningssajter. Detsamma gäller även när tittaren ser reklam.

– För vår del är det viktigt att prata om effekten för kunderna och en grundförutsättning för att det ska bli effekt i kundens affär är att tittarna uppmärksammar kommunikationen och är mottaglig för den. Här ser vi tydligt att long form ger dubbelt så bra resultat jämfört med sociala medier eller short form.

Dessutom visar undersökningen att tittarens kognitiva belastning, exempelvis stress, är lägre än medelnivån i mätningen när det gäller långa format i play. För sociala medier motsvarar däremot stressnivåerna, när man tittar på korta videoformat, att befinna sig i tunnelbanan i rusningstrafik.

Även här visar studien på liknande förhållanden när det gäller reklam i play kontra sociala medier och Youtube som när man tittar på program.

En av slutsatserna i studien blir därmed att play-tittaren befinner sig i ett avslappnat tillstånd, vilket innebär lägre stress och högre och mer fokuserad uppmärksamhet än tittare på sociala medier och Youtube. På sociala medier är däremot distraktionsnivån hög och tittaren befinner sig i ett planeringstillstånd där man planerar nästa sak man ska titta på eller annat.

Hur ska ni använda studien?

– Det här är ytterligare ett led för oss i att visa upp vad broadcast, vod och D-Play kan åstadkomma – och det kommer vi så klart att berätta för alla som vill höra. Studien kan bidra till att kunderna får en ökad förståelse för att det är skillnad på video och video, säger Sami Vikback.

Resultat från Discovery Networks undersökning:

1. Tv-tittarens uppmärksamhet och engagemangsnivå är mer än dubbelt så hög när hen tittar på långformats-tv/program på play, jämfört med innehåll i social media – och nästan dubbelt så hög jämfört med kortformat (Youtube, FB, tv-klipp/inslag på tidningswebbar mm).

2. Tv-tittarens uppmärksamhet och engagemangsnivå är mer än dubbelt så hög när hen tittar på REKLAM i långformats-tv på play, jämfört med REKLAM i sociala medier eller kortformats-tv (Youtube, FB, tv-klipp/inslag på tidningswebbar mm).

3. Tv-tittarens kognitiva belastning (stress mm) är lägre än medelnivån i mätningen när hen tittar på långformats-TV på play. Play-tittaren är i ett avslappnat tillstånd vilket innebär låg stress och högre och mer fokuserad uppmärksamhet.

4. Den kognitiva belastningen (stress mm) på den som tittar på innehåll i sociala medier ligger på en nivå som motsvarar stressen i tunnelbanan i rusningstrafik. Distraktionsnivån är hög och tittaren befinner sig i ett planeringstillstånd där man planerar nästa sak man ska titta på eller annat.

5. Den kognitiva belastningen (stress mm) på den som tittar på REKLAM i sociala medier ligger på en nivå som motsvarar ett hårt gympass, hålla ordning på stökiga småbarn eller att korsa en tungt trafikerad gata i en storstad. Distraktionsnivån är hög och tittaren befinner sig i ett planeringstillstånd där man planerar nästa sak man ska titta på eller annat.

6. Den kognitiva belastningen (stress mm) på den som tittar på REKLAM i kortformats-tv (Youtube, Facebook, tv-klipp/inslag på tidningswebbar mm) ligger på en nivå som nästan motsvarar den man upplever när man handlar på stormarknad. Distraktionsnivån är hög och tittaren befinner sig i ett planeringstillstånd där man planerar nästa sak man ska titta på eller annat.

Mer om studien

Tre metoder har använts – eye tracking, SCR-sensorer som läser av aktiviteten i det autonoma nervsystemet, och djupintervjuer.

Den neurovetenskapliga delen av studien har utförts av det analysföretaget COG Research. De efterföljande djupintervjuerna har gjorts av det svenska analysföretaget Beyond Research.

Studien är genomförd i respektive deltagares egen hemmiljö i Sverige.

Totalt har 30 personer i åldrarna 20-49 år deltagit i studien.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev