Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Viaplay om det öppna brevet: ”Vi förstår frustrationen”

Publicerad: 23 september 2022, 06:18

Foto: Janne Næss/pressbild

I ett öppet brev vittnar danska produktionsbolagschefer om den kris som branschen befinner sig i efter att streamingtjänsterna stoppat sina produktioner. ”Vi delar producenternas oro”, säger Roberta Alenius, head of corporate communications på Viaplay Group.


Ämnen i artikeln:

Viaplay GroupNetflixTV2

Det var igår, torsdag, som Dagens Media publicerade ett öppet brev skrivet av sex chefer på danska produktionsbolag. De vittnar om den kris som drabbat den danska tv-branschen sedan streamingtjänster som Netflix, TV2 Play och Viaplay stoppat sina danska produktioner. Detta sedan man sagt nej till ett nytt produktionsavtal mellan danska filmskapare och producenter, som innebar att produktionsbolagen skulle få mer betalt.

– Vi förstår frustrationen som det öppna brevet ger uttryck för, och delar producenternas oro över vilken påverkan det kan få för investeringsklimatet i Danmark på lång sikt. Det är dock viktigt att säga att Viaplay Group har lyckats få fram ett kortsiktigt avtal med Create Denmark och vi har tillsammans proaktivt kunnat föra förhandlingarna framåt, säger Roberta Alenius.

Det var i juli i år som Viaplay återupptog produktionerna, men avtalet gäller bara tre månader framåt. 

Vad som ytterligare komplicerar situationen i Danmark är ett politiskt förslag om att införa en så kallad streamingskatt. Skatten innebär att streamingtjänsterna ska betala sex procent av sin omsättning i bidrag för att finansiera produktion av dansk film och tv-serier.

– Nu återstår ett mer långsiktigt avtal som, tillsammans med lagförslaget om ett så kallat kulturbidrag eller streamingsskatt, kommer att påverka hur attraktivt det kommer vara att investera i danskt innehåll i framtiden.

– Vi älskar att producera danskt innehåll och vill gärna hitta hållbara och långsiktiga lösningar som gynnar hela ekosystemet, både när det gäller avtalet och kulturbidraget/ streamingskatten. Vi ser därför fram emot konstruktiva dialoger med både intresseorganisationer och lagstiftare i de fortsatta förhandlingarna.

Madeleine Nilsson

Redaktör och reporter

madeleine.nilsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Viaplay GroupNetflixTV2

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev