Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

"Vi vill trygga Solsidan långsiktigt"

Publicerad: 15 augusti 2011, 12:36
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:02

Storsuccén ”Solsidan” får TV4 att skriva på för tre säsonger. ”Det bygger på en djup övertygelse”, säger TV4:s programchef Fredrik Arefalk till dagensmedia.se.


Ämnen i artikeln:

SolsidanFelix HerngrenFLXTV4-gruppenTV4

Som dagensmedia.se tidigare har rapporterat har TV4 nu skrivit avtal med produktionsbolagen Jarowskij och Felix Herngrens FLX om tre säsonger. Det här är första gången som tv-huset öppnar produktionsplånboken så långsiktigt.

– Jag kan inte påminna mig om att det någonsin har gjorts i Sverige. Det bygger på en djup övertygelse om ”Solsidans” stora kvalitet. Vi vill trygga den långsiktigt genom att ge den de bästa möjligheterna. Det sista vi vill göra är något som inte är lika bra som de tidigare säsongerna. Med den här lösningen kommer det inte att hända, säger Fredrik Arefalk, programchef på TV4, till dagensmedia.se.

Den omtalade komediserien lockade en rekordpublik på 2,5 miljoner tittare på premiären och fortsatte sedan att leverera rejäla tittarskaror under två säsonger.

Både TV4 och Jarowskij är övertygade om att långsiktiga produktionsupplägg, som det här, ger bättre manus, högre kvalitet, bättre säkerställning av nyckelmedarbetare och större effektivitet. Trots det räds de svenska tv-bolagen långa produktionskontrakt.

– Jag tror att man överlag är mer försiktig som tv-kanal och vill vänta hur det går innan man plussar på eftersom det handlar om stora investeringar.

Vad betalar ni för ”Solsidan”?

– Det kommenterar vi ju aldrig.

Nästa vecka börjar manusarbetet med ”Solsidans” kommande säsong. Inspelningen startar nästa år, men det är inte bestämt när serien ska visas.

– Det här betyder att vi får en fantastisk framförhållning när vi skriver serien och hur vi tänker rent praktiskt kring produktionen. För oss innebär det så klart också en stor trygghet för vår satsning att vara det bästa humorproduktionsbolaget, säger Pontus Edgren, vd för Zodiak-bolaget Jarowskij.

Bolaget producerar även TV4:s stora humorsatsning i höst ”Tre Trappor” med Robert Gustafsson. De gör även svenska ”The Office” med bland annat Henrik Dorsin, som också spelar Ove Sundberg i ”Solsidan”.

– Det är väldigt roligt att TV4 forstätter sin satsning på komedi, säger Pontus Edgren.

Synnöve Almer

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News