Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

"Vi måste vara säkra till 80 procent"

Publicerad: 8 Mars 2012, 09:45
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:30

Dagensmedia.se pratar nyhetsvärdering och användargenererat material med Al Jazeeras nyhetschef Salah Negm på Meg.


Salah Negm är på Meg för att diskutera Al Jazeeras roll i världen med svenska journalisten Linda Nyberg, som jobbade som nyhetsankare på Al Jazeera i somras.

Dagensmedia.se träffar honom strax innan han kliver upp på scenen.

Vilken roll har Al Jazeera haft för utvecklingen under den arabiska våren?

– En viktig roll. Vi kan rapportera på ett riktigt sätt trots censuren i området. Vi har haft många reportrar på plats i bland annat Egypten och Libyen, och skickade ännu fler när det var som mest dramatiskt. När regeringarna försvårar informationerna att komma fram, så har vi en väldigt roll i att informera om vad som händer.

Vad har det haft för betydelse för Al Jazeera?

– Al Jazeera har en unik position, med många reportrar som känner till områdena väl, och hade mest resurser av alla nyhetsmedier i området. Vi ägde historien och var den främsta referensen för andra medier. Det innebär att förtroendet för oss ökar, vilket är det viktigaste.

Al Jazeera fokuserar gärna på en händelse i taget, och samlar så mycket resurser som möjligt på en story för att "äga den" och vara referens för andra medier, säger Salah Negm. När det var som mest dramatiskt under exempelvis revolutionen i Kairo eller tsunamin i Japan, sände kanalen i stort sett enbart därifrån 24 timmar om dygnet.

Vad är viktigast framäver?

– Nu laddar vi för presidentvalet i USA, vilket vi vill rapportera om ur ett mer globalt perspektiv än vad amerikanska och europeiska medier gör.

Al Jazeera har använt mycket material från privatpersoner i sin rapportering från arabiska våren.

– Det är en källa, men inte en källa man kan lita på till 100 procent. Vi har många sätt att verifiera att materialet är trovärdigt, och oftast kan vi bara använda omkring en av tio av det vi får.

Hur verifierar ni materialet?

– Vi har reportrar med 50 olika nationaliteter. Om vi till exempel får bilder från Iran har vi reportrar som förstår vad som sägs, vad det står på plakaten och som förhoppningsvis kan identifiera platsen bilderna kommer ifrån. Om vi är 80 procent säkra kan vi använda materialet, med tydlig information till tittarna att det handlar om användarinsänt material, säger Salah Negm.

– Ibland måste man ta risken för att kunna rapportera från platser där våra journalister är bannlysta.

Det händer att även diktaturregimerna man rapporterar om skickar in falska bilder för att diskreditera medierna.

– De ger medvetet fel information för att sedan kunna påvisa att medierna har rapporterat fel. Till exempel uppgavs en fängslad aktivist i Syrien ha dött, men visades senare upp levande på bild. Man måste vara försiktig, men än så länge har vi inte gått i fällan.

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.