Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag15.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

"Vi har talat förbi varandra"

Publicerad: 18 Oktober 2010, 13:01
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:35

SVT har inte förbjudits tillträde till Camp Northern Light. Det Wilhelm Guldbrand, informationsofficer vid Camp Northern Light i Afghanistan, till dagensmedia.se.


Ämnen i artikeln:

FörsvaretSVTFörsvarsmakten

Morgan Olofsson, chef för SVT:s Rapport, riktade tidigare idag kritik mot Försvaret som han upplevde hade stoppat en medarbetare från Sveriges Television från att komma in i den svenska basen Camp Northern Light, nära staden Mazar-i-Sharif i Afghanistan.

– Det är anmärkningsvärt att vi på plats inte kan skildra det som händer i Afghanistan, sa Morgan Olofsson till dagensmedia.se.

Enligt Wilhelm Guldbrand, public affairs officer vid Försvarsmakten, bygger allt dock på ett missförstånd.

– Jag är övertygad om att vi har talat förbi varandra ganska ordentligt, säger han över telefonen från Camp Northern Light.

Wilhelm Guldbrand hade fått uppfattningen om att SVT:s ambition med besöket var att prata med soldaterna som arbetade tillsammans med den stupade soldaten Kenneth Walin. Soldaterna hade dock avböjt att medverka i ett sådant inslag.

– Vår inställning är att det inte är förbjudet för soldaterna att prata med medierna, men vi kan inte tvinga dem att göra det. Vi uppfattade det som om SVT krävde att få prata med de närmast drabbade, som är i sorg och till viss del även i chock. Eftersom de hade uttryckt att de inte ville prata med medierna så föll hela skälet att komma till Camp Northern Light.

Wilhelm Guldbrand betonar att medierna visst är välkomna till Camp Northern Light.

– Vi har bland annat NSD som rapporterar härifrån nu. Men de gör andra saker än att prata med de soldater som är drabbade.

Enligt Morgan Olofsson hade Försvarsmakten även vägrat att lämna ut några privata bilder som militären själv hade tagit.

– Det där förstår jag inte alls. Vi har inga egna bilder överhuvudtaget, säger Wilhelm Guldbrand.

Hur upplever ni trycket från medierna på plats nere i Afghanistan?

– I och med att vi är ganska få blir det ett väldigt hårt tryck när något sådant här tragiskt händer, det kan man också förstå. Men informationsstaben har hjälpt oss inledningsvis så att vi kan komma över den första puckeln.

– Vår inställning är att vi ska vara så öppna vi bara kan. Men vad vi gör i framtiden, och det vi gör just nu, pratar vi inte gärna om. Den andra sidan tar del av svenska medier och internetsidor, och vi får inte utsätta trupp för risk.

Morgan Olofsson och Wilhelm Guldbrand har nu pratat om händelsen.

– Vi är nu helt överens, säger Wilhelm Guldbrand.

Morgan Olofsson:

– Försvarsmakten lovade mig en nystart och jag är glad över det beskedet.

– Men som det var igår när Försvarsmakten stoppade oss att komma in, det är oacceptabelt. Det är fortfarande så, det kvarstår.

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.