Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag26.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Veterinärexpert i Agenda var MP-politiker

Publicerad: 3 November 2014, 14:26
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:24

I gårdagens Agenda kritiserade veterinären Jenny Lundström det höga antibiotikaanvändandet inom djurnäringen – men redaktionen berättade inte att hon också är mp-politiker.


"Att gå in i ett avtal där vi tillåter att produktion som inte har en reglering kring antibiotikafrågan kommer in på EU-marknaden främjar inte hållbar utveckling, det främjar inte folkhälsa och det ökar också riskerna för konsumenterna i EU."

Så uttalade sig Jenny Lundström i ett inslag om frihandelsavtalet TTIP i SVT:s Agenda.

Hennes uttalande var en del i ett större reportage om TTIP, det omdiskuterade frihandelsavtalet mellan EU och USA. Men att Jenny Lundström själv är politiker och aktiv i det TTIP-kritiska Miljöpartiet nämndes inte i inslaget.

I inslaget presenterades hon kort och gott som veterinär, men i själva verket är hon aktiv politiker. I årets vallrörelse stod hon 14:e plats på MP:s riksdagslista för Uppsala län. Hon är även aktiv i Tierps kommun och landstinget i Uppsala, vilket uppmärksammats av Expressens ledarskribent Patrik Kronqvist.

Enligt Mikael Pettersson, projektledare på Agenda, var det en miss i researcharbetet som gjorde att Lundströms politiska färg inte framkom.

– Vi hade faktiskt missat att hon var Miljöpartist, säger han till Dagens Media och fortsätter:

– Det borde vi verkligen ha kollat upp. Hade jag vetat det hade vi fört en diskussion i frågan, och då hade vi antagligen landat i att vi skulle ha varit tydligare med det.

Samtidigt anser han att Jenny Lundström intervjuats i egenskap av veterinär och att det därför är tveksamt om hennes politiska hemvist är relevant eller ej.

– Hon framför ingen kontroversiell synpunkt bland veterinärer och djuruppfödare i Sverige, och hon har varit aktiv och bland annat skrivit debattartiklar tillsammans med Svensk kött i ämnet. Det var därför hon var intervjuad.

Men är det ändå inte rimligt att Sveriges Television upplyser sina tittare om att det är en Miljöpartist som står bakom budskapet?

– Det är klart att man så här i efterhand kunde valt en annan veterinär för att slippa den här diskussionen. Vi borde ha haft koll på det.

Anton Andersson

anton.andersson@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.