Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag20.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Utlandskorrar i uppror mot SVT

Publicerad: 2 Maj 2011, 10:41
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:12

SVT:s utlandskorrespondenter är uppretade över försämrade arbetsvillkor och hotar nu med att stanna hemma om det inte blir någon förändring. ”Villkoren är upprörande”, säger SVT:s Claes JB Löfgren, till dagensmedia.se.


Ämnen i artikeln:

SVT

Mejlet som är undertecknat Kiki Bek, Katia Elliott, Martin Lundberg, Ulf Mattmar och Claes JB Löfgren inleds med orden: ”VI SÄGER UPP OSS”. Skarp kritik riktas mot arbetsvillkoren för SVT:s korrespondentvikarier.

Claes JB Löfgren är en av SVT:s mest profilerade utrikeskorrespondenter och fast anställd på SVT. Trots att de försämrade villkoren inte drabbar honom lika hårt som vikarierna har han ändå valt att skriva under brevet. – Vi har förståelse för att SVT måste spara men det här är rena skrivbordslösningar gjorda av människor med dålig kunskap om hur verkligheten ser ut för oss som arbetar där ute, säger han till dagensmedia.se.  De förändrade villkoren har förhandlats fram med facket men Claes JB Löfgren tycker att journalisterna själva varit för dåliga på att engagera sig för sina egna villkor.  – Vi journalister är självupptagna individualister. Vi betalar fackföreningsavgiften och överlåter åt facket att förhandla. Facket har fått problem i och med att de hamnat i en defensiv position till SVT som fört fram alla de här förändringarna, som ju faktiskt inte är något annat än försämringar. Han fortsätter: 

– Det är dags att vi sätter ner foten och visar att det här inte är okej. Att ett företag som bland annat ska granska arbetsmarknaden och dess villkor själv inte kan erbjuda sina anställda hyggliga villkor, det tycker jag är märkligt.  Han ser de senaste försämringarna som en fortsättning på den utveckling som startade då SVT istället för att anställa personal, hyrde in dem via bemanningsföretaget Mediakompetens, ett initiativ som möttes av massiv kritik. – Då lyssnade de faktiskt och startade en vikariepool istället, men det har inte blivit mycket bättre. För att vara aktuell för vikariepoolen krävs, utöver att man är en bra reporter, också att man kan fotografera och redigera. För alla dem som varit länge på företaget men inte uppfyller de kriterierna ser jag det här som ett stort svek.

De punkter som tas upp i brevet är: 

* Traktamentet har tagits bort. Vid en tjänstgöring på fem-sex veckor är det inte acceptabelt.

* Vi som bor i den ordinarie korrespondentens bostad ska nu förmånsbeskattas för detta.

* För det första är det ingen förmån att bo i en annans människas bostad, utan en besparing för företaget som då slipper hotellkostnaden.

* För det andra är risken för en skattesmäll stor. Företaget har inte gjort klart vilka avdragsmöjligheter som finns.

* För det tredje har företaget inte informerat oss om de försämrade villkoren. Inga möjligheter till förhandlingar eller förändringar har funnits.

* För det fjärde har övertidsersättningen och kompensationen för obekväm arbetstid tagits bort. Istället har vi fått ett lönepåslag på 25%. Orsaken är förstås att det blir billigare för företaget. Det är inget annat än en kraftig lönesänkning.

* I praktiken innebär detta att alla som åker gör en privatekonomisk uppoffring. Sommarvikariaten blir bara möjliga för de som har råd. Vi kan ta oss att åka ut, men bara om de gamla villkoren gäller.

Helga Baagøe, informationschef på SVT, ber att få återkomma med kommentarer.

– Jag har inte fått det här brevet och vill gärna läsa det innan jag ger någon kommentar, säger hon.

Henrik Widell

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.