Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

UR söker "rasifierad afrosvensk"

Publicerad: 18 februari 2016, 09:30
Uppdaterad: 23 februari 2016, 09:00

UR:s annons som nu är i blåsväder.

Har du erfarenhet av att rasifieras som afrosvensk? UR söker nu en inslagsproducent till ett normkritiskt program om afrosvenskars situation. Ett ämne som kommer diskuteras är vithetsnormen.

Ämnen i artikeln:

UR


UR söker nu en inslagsproducent till sitt program om vithetsnormer. I annonsen står det bland annat: "Vi ser gärna att du har erfarenheter av att vara reporter och/eller redaktionellt arbete. Du är också driven, kreativ och har erfarenheter av att rasifieras som afrosvensk/afrikansvensk".

Programmet riktar sig till unga afrosvenskar. Målgruppen är 14-18 år och det är främst tänkt att programmet ska sändas på UR:s Youtubekanal "Tänk till". Men det ska även sändas i linjär-tv.

Sofia Eriksson är projektledare på UR och för programmet:

– Det känns skitkul och viktigt att få göra det här. Ambitionen är att prata om vithetsnormen med unga afrosvenskar. Ofta görs liknande program av vita, men vi vill att de som har tolkningsföreträde och erfarnhet ska göra programmet. Tanken är att det ska vara ett peppande program och inte bara en massa elände, säger hon.

Behöver man verkligen i rollen som inslagsproducent ha erfarenheter av att rasifieras som afrosvensk?

– I det här projektet tycker vi att det är viktigt. Vi vill nå ut till den målgruppen och jag och andra som är inblandade i projektet har inte den erfarenheten. Jag är själv inte afrosvensk och tycker det är viktigt att personer med den bakgrunden och erfarenhet, och inte jag själv, ska bestämma vad programmen ska handla om. Många kommer säkert att provoceras av detta, men det är ett projekt det handlar om. Problemet är inte att det är för många ickevita som jobbar på UR, säger hon till Dagens media.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev