Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

UR ska väcka barns skrivglädje – med Clara Henry och Johanna Frändén

Publicerad: 16 oktober 2020, 12:14

Polisen Nadim Ghazale, författaren, programledaren och skådespelaren Clara Henry och sportjournalisten Johanna Frändén medverkar alla i UR:s projekt ”Tio sätt att träna skrivstyrka”.

Foto: Karin Alfredsson/UR

Utbildningsradion (UR) vill att unga övar sitt skrivande och tar därför initiativ till ett projekt som riktar sig till högstadieelever. Till sin hjälp har man influencern Clara Henry och sportjournalisten Johanna Frändén.


Ämnen i artikeln:

URAftonbladet

Att unga är i behov av skrivstöd konstaterar public service-bolaget UR efter att ha arbetat med serien Skrivutmaningen samt Skrivglappet, där man bland annat presenterat två undersökningar bland chefer och högskolelärare som stärker den tesen.

Därför tar UR nu initiativ till satsningen ”Tio sätt att träna skrivstyrka” som ska hjälpa unga att öva sig i skrivande. Med sig har man influencern Clara Henry, Aftonbladets sportjournalist Johanna Frändén och polisen Nadim Ghazale.

Tillsammans har de tre tagit fram tio olika skrivutmaningar som ska få eleverna att öva förmågan att skriva objektivt, få en röd tråd i texten, variera meningar och skriva nyanserat. De klasser som genomför övningarna tävlar också om ett heldagsbesök av trion under vilket fokus kommer att ligga på skrivinspiration.

– Jag älskar effekten det skrivna ordet kan ha, för att inte tala om lyckan att få till en riktigt bra formulering. Jag ville vara med i UR:s projekt och göra mitt för att värna om att nästa generation också lär sig skriva korrekt. Och för att det ska bli lustfyllt är det viktigt att börja i deras egen ände, med ämnen som engagerar trettonåringar på riktigt, säger Johanna Frändén i ett pressmeddelande.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

URAftonbladet

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev