Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Uppgifter: Regeringen bedriver aktivt lobbyarbete emot Telias köp av TV4

Publicerad: 25 juni 2019, 13:24

Enligt uppgifter till Dagens Media bedriver den svenska regeringen aktivt lobbyarbete i Bryssel – emot Telias köp av Bonnier Broadcasting. Det skriver Jan Scherman.


Ämnen i artikeln:

TV4Bonnier BroadcastingTelia

Regeringen fortsätter att vara kritisk till Telias köp av Bonnier Broadcasting, med bland annat TV4. Det är väl känt ända sedan affären blev offentlig i mitten av förra året. Men Dagens Medias uppgifter visar också att regeringen bedrivit aktiv lobbying i Bryssel, där EU nyligen beslutat om en fördjupad prövning av Telias förvärv. Också på hemmaplan i Sverige fortsätter Telias störste ägare, staten, att agera mot den affär som Telias styrelse sagt ja till. 

Det pågår ett högt spel i det tysta kring Telias förvärv av Bonnier Broadcasting. Det som från början såg ut som en promenadseger för Telia, en behaglig ”walk in the park”, utvecklas just nu till en brant uppförsbacke, som riskerar få negativa ekonomiska konsekvenser för Telia även om affären till slut kan komma att godkännas av EU. 

Den svenska regeringen har på olika sätt dragits in allt djupare i frågan om Telias förvärv av Bonnier Broadcasting. 

När affären avslöjades i Resumé för nästan exakt ett år sedan blev regeringen lika överraskad som allmänheten. Trots sina då 37 procent av aktierna i Telia och den i särklass störste ägaren hade staten å ena sidan valt att inte ha någon plats i styrelsen. Telias styrelseordförande Marie Ehrling hade å andra sidan valt att tillsammans med vd:n Johan Dennelind vara sparsam med information till staten. 

Dåvarande näringsministern Mikael Damberg luftade sin kritik offentligt och varnade för att staten nu via Telia och genom Public Service skulle få ett provocerande stort inflytande över mediemarknaden i Sverige. Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, Elisabeth Svantesson, gick ännu längre när hon sade att ”affären inte borde bli av, regeringen har varit väldigt passiv och duckat i frågan.”

Men nu blir det alltmer uppenbart att regeringen agerar i det tysta.

När jag träffar nuvarande näringsministern Ibrahim Baylan så är han om möjligt ännu mer negativ till Telias förvärv av Bonnier Broadcasting än sin företrädare Mikael Damberg.  

Ibrahim Baylan pekar på att Försvarsmakten varnat och uttryckt oro för hur Telias säkerhetsansvar med samhällskritisk infrastruktur ska skyddas när bolaget nu också blir ett stort tv-bolag exponerat för marknadens upp- och nedgångar. Ibrahim Baylan tillägger:

– Jag är också bekymrad över hur marknaden reagerat på affären.

Läs mer om hur Myndigheten för press, radio och TV kan bli en avgörande spelare kring Telias köp av Bonnier Broadcasting, hur staten kan agera kring sitt ägande i Telia och om hur EU:s godkännande, om affären går igenom, kan stå Telia dyrt i form av påtvingande eftergifter, i en längre version av texten i inloggat läge.

Jan Scherman

Diversearbetare inom media

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.