Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Uppdrag Granskning i ordkrig med Björklunds pressekreterare

Publicerad: 15 september 2010, 08:48
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:39

Uppdrag granskning sänder i kväll ett reportage om skolan, där bland andra Jan Björklund medverkar. Men i går kväll kontaktades programmets ansvarige utgivare av Jan Björklunds presschef Anders Andrén, som bad dem klippa om reportaget.


Ämnen i artikeln:

SVT

Uppdrag gransknings blogg skriver ansvarige utgivare Lars-Göran Svensson att Anders Andrén – som hade fått en förhandstitt på reportaget – hörde ”av sig med ett minst sagt märkligt krav”.

Han krävde enligt bloggen att inslaget skulle klippas om, "inte på grund av någon felaktighet utan för att ett vallöfte som Jan Björklund och alliansen lanserade för några veckor sedan skulle tas med i reportaget".

Ett krav som är ovanligt, enligt Lars-Göran Svensson.

"Att en regeringstjänsteman på utbildningsdepartementet kvällen innan en vi sänder en granskning om den svenska skolan försöker påverka innehållet och kräver att vi redigerar om ett reportage tillhör inte vanligheterna", skriver han.

Pressekreteraren Anders Andrén har dock en annan bild.

– Jag noterade att programmet tar upp ett antal problem, som regeringen faktiskt lagt förslag till lösningar på. Men de nämnde inte detta alls. Då ringde jag och berättade det för deras ansvarige utgivare, säger han till Dagensmedia.se.

Kravet ignorerades dock av den ansvarige utgivaren, som inte tyckte att det var nödvändigt, berättar Anders Andrén.

– Jag ville bara se så att de inte hade missat det. Det är ganska naturligt att man för en dialog med reportrar på det här viset.

Ardalan Samimi

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev